Руският национал по водна топка Алексей Бугайчук е дал положителен тест за мелдоний. Ватерполистът е отказал отварянето на Б пробата. Той вече е със спрени състезателни права след решение на международната федерация по плуване (FINA)

“Действително, в моята проба, взета на 18 януари, са намерени следи от мелдоний. Това беше на европейското първенство в Белград. Научих за положителния тест преди две седмици. Изпитах истински шок, тъй като никога не съм употребявал забранени препарати. Документите са пристигнали и в руската федерация по водна топка и на личната ми поща. Там се показани резултатите и съдържанието на мелдоний в организма ми е минимално“, призна Бугайчук.

„След това съм давал още две допинг проби. Първата беше извънсъстезателна, на 10 февруари. Тогава у нас в Москва дойде допинг-офицер. Той беше чужденец, но говореше руски. Представи се и обяви за какво е дошъл. Втората проба ми беше взета в Италия на 16 февруари след мача от Световната лига. Там я взеха домакините. Резултатите от тези тестове са отрицателни препарати. Това доказва, че за 20 дни организмът ми е бил чист и нивата на мелдоний при първата проба са били минимални“, допълни ватерполистът.

„Прекратих употребата на този препарат в началото на октомври. Тогава лекарите на отбора разкриха, че мелдоният влиза в списъка със забранените вещества. Съдейки по моя случай мога да заключа, че това вещество се изчиства от организма минимум за четири месеца, въпреки че производителите твърдят съвсем друго“, завърши Алексей Бугайчук.

Поне 23 руски спортисти са с положителни проби за мелдоний. Според данните общо 123 са тестовете с наличието на този препарат в света. Един от тях е на българската лекоатлетка Габриела Петрова.