ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отчете голям успех с включването на спортисти от Русия и Беларус в международните състезания. Според него, последните няколко седмици са доказали колко са били неправи всички противници на идеята за връщането на състезатели от двете държави в турнирите от световния спортен календар.

Както е известно, руснаци и беларуси бяха извадени от международните спортни прояви след началото на войната в Украйна в края на февруари 2022 г., но в последните месеци започна постепенното им завръщане при определени условия.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

69-годишният германец отчете, че спортът е доказал своята единност, въпреки че няколко правителства и различни организации са опитали да разединят общността. Бах говори на генералната асамблея на Асоциацията на международните федерации по летни олимпийски спортове (ASOIF), която се проведе в Лозана.

„Искам да благодаря на съвета на ASOIF, който даде ясен сигнал, че е много важно да се покаже съществуването на разделение между спорта и политиката. Всички са наясно, че големите политически проблеми нямат лесно решение. Такива се предлагат само от популистите. Много международни федерации организираха състезания, прилагайки препоръките на МОК. Именно тези надпревари се оказаха изключително голям успех. Освен това доказаха, че всички противници на включването на спортисти от Русия и Беларус не са били прави“, обяви Бах.

Както е известно, Международният олимпийски комитет препоръча на световните спортни федерации да допуснат руски и беларуски спортисти до своите надпревари, но при определени условия. Според тях състезателите трябва да имат чисто допинг минало, да не са изразявали публична подкрепа към военните действия в Украйна и да не работят за различните силови и военни структури в Русия и Беларус.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!