Oттеглилият се от ЦСКА Гриша Ганчев е плътно до борците ни в Истанбул, където се провежда квалификационният турнир и нашите се стремят да печелят квоти за Олимпиадата в Париж.

Представителят ни при 77-килограмовите на класическия стил Айк Мнацаканян изпълни целта. Той донесе втора квота за класиците ни на квалификационния турнир в Истанбул. Бронзовият медалист от световни и европейски първенства измъкна 1:1 срещу китаеца Лиу Руи при 77-килограмовите. И за втори пореден път ще се бори на олимпийски игри след Токио 2020. 

Мнацаканян на старта се наложи над испанеца Маркос Санчес Силва с 3:1, после преодоля с 2:1 Золтан Левай (Унгария), призьор от световно и европейско първенство, а на четвъртфиналите измъкна 1:1 срещу Паулиус Галкинас (Литва). Тази вечер националът ни ще излезе срещу китаеца Руи Лиу, трети от Азиатските игри през 2023 г.

Успехът на Мнацаканян на живо от трибуните изгледа Гриша Ганчев - член на управителния съвет на БФ Борба. Бизнесменът доста се вълнуваше и разпалено коментираше с хората около себе си това, което се случва на тепиха. Ганчев бе в компанията на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян, на трикратния европейски вицешампион Али Моллов, както и на Методи Пенев - президент на клуба по борба на ЦСКА.

Останалите ни представители загубиха още в първите си срещи и отпаднаха. Абу Муслим Амаев (67 кг) бе на път да обърне резултата срещу бронзовия олимпийски медалист Мохамед Ибрахив Елсайед (Eгипет), но малко на му стигна – 8:9.

Дебютантът Недялко Петров (69 кг) пък загуби с технически туш 0:8 за 42 секунди срещу Жустас Петравичиус (Литва). Той имаше обаче шанс да продължи, но в четвъртфиналите противникът му загуби инфарктно с 6:6 от Разван Арнаут (Румъния) и българското участие приключи. А Калоян Иванов не успя срещу киргизстанеца Узур Джузурбеков – 1:3 при 97-килограмовите.

Първите трима във всяка категория взимат квоти, а бронзовите медалисти ще имат допълнителна среща в утрешния ден.

Преди Айк Мнацаканян виза за Париж 2024 спечели и Семен Новиков (87 кг) още на световното първенство в Истанбул през септември.

Така вече България има три квоти за олимпийските игри във френската столица през лятото след тази, спечелена от Биляна Дудова (62 кг).

В петък започват и жените. Страната ни ще има пет представителки в отделните категории на квалификационния турнир в Истанбул.