Плувецът Цанко Цанков коментира историческото си постижение. 36-годишният бургазлия преплува 37 километра за 10 часа в ледените води на Тихия океан.

"Поздравления за историческото постижение! Аз обаче искам да знам как докато плува човек над 10 часа в океана, как не го изяждат акулите?! Все пак обонянието им е толкова силно, че една капка кръв биха усетили. Защо не те изяждат акулите, като прекарваш толкова много часове сред тях", шокиращо го попитата водещият от NOVA Виктор Николаев.

"Океанът е място, където живеят всякакви създания и аз съм приел това. Там живее и голямата бяла акула настина, но атаките срещу плувци са изключителна рядкост. Все пак се притеснявах, защото ме намазаха със специална мазнина, която се добива от овце. Тя предпазва кожата от възпаление заради морската вода. Тази мазнина обаче може да привлече хищници", обясни Цанков.

"Акулите не са един от големите проблеми на този голям и труден плувен маратон. Докато плувам, не мисля за акулите. Повече ме притеснява нощното плуване, ниските температури, огромното разстояние. Това е единственият маратон, на който старта му се поставя винаги през нощта", разказа Цанков.

"Има придружаваща лодка, която ме наблюдава от няколко метра, която и следи за правилата, и може да окаже помощ на плувеца", обясни още спортистът.

"Плуването е постоянно. Нямаш право да спираш за повече от 10-20 секунди. Ако спреш за повече, мощните течения те отклоняват от траекторията ти на 200-300 метра. По време на маратона спиранията са само, за да се приемат течности, но само в рамките на броени секунди", допълни плувецът.

"Маратонът започна при температура на водата от 18,3 градуса. Но във финалния етап падна на около 12 градус На моменти ми спираше дъха от студа. Така плувах 2 часа”, разказа още той. 

"Всеки път, когато плувецът му се ходи до тоалетна, трябва да даде сигнал на съдиите. Те записват в дневник, тъй като ако не уринираме толкова време, може да си създадем здравословни проблеми", поясни Цанко Цанков.