ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

За първи път от началото на военните действия в Украйна руски и беларуски гимнастици ще могат да участват на международни състезания. Това решение беше взето от Изпълкома на Международната федерация по гимнастика (FIG).

Както е известно, на 2 март 2022 г. на спортисти от Русия и Беларус беше забранено да участват на международни състезания по гимнастика. Това се случи броени дни след началото руската инвазия на територията на Украйна, като това се случи с помощта на Беларус.

FIG уточни, че решението ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. се отнася само за състезатели в индивидуалните дисциплини, но не и в отборните. Всички гимнастици от Русия и Беларус, желаещи да участват на международни състезания, трябва да отговарят на изискванията на МОК.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

Това означава, че те трябва да се състезават под неутрален флаг, а освен това не бива да са част от различните силови правителствени структури в своите държави и най-вече публично да са се разграничили от военните действия, водени в Украйна.

Допускането на руски и беларуски гимнастици ще се отрази на конкуренцията, която българските състезатели ще имат на различните турнири и първенства, особено в художествената гимнастика. Припомняме, че под юрисдикцията на Международната федерация по гимнастика са международните състезания по спортна гимнастика, художествена гимнастика, скокове на батут, акробатика, аеробика, паркур и т.нар. гимнастика за всички.

Само преди няколко дни руският вицепремиер Дмитрий Чернишенко обяви, че страната му няма да приеме ограниченията, които се поставят за участие на спортистите на международни състезания.

„Ние се радваме, че нашите спортисти получават покани за участие на международни състезания. Въпросът е на каква цена се случва това. Поставените условия не ни устройват. Те са унизителни и се диктуват от англо-саксонския свят. Участие като неутрални спортисти, без химн и национален флаг. Не сме съгласни с това“, заяви Чернишенко пред агенция ТАСС.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!