ЮАР не се отказва от битката за спечелване на домакинство за Летните олимпийски игри през 2020 година.

“Процесът за подаване на кандидатури е все още отворен. Ако успеем да убедим правителството, бихме могли официално да се кандидатираме за домакини Олимпийските игри през 2020 година”, заяви спортният министър на ЮАР Фикиле Мбалула на пресконференция по повод подготовката за 123-ия конгрес на Международния олимпийски комитет (МОК) на 6 юли в Дърбан.

На заседание на кабинета в края на май, когато повечето от колегите на Мбалула се изказаха против евентуална кандидатура за Олимпийските игри през 2020 година, той колабира и дори бе закаран в болница, съобщава южноафриканския информационен портал "news.24". Тогава правителството взе решение да се бори с бедността в страната, вместо да инвестира толкова много пари за Олимпийски игри.

“Борбата продължава, все още нищо не е загубено”, убеден е Мбалула, който ще се надява до последно, че ЮАР ще внесе в МОК кандидатурата на Дърбан за домакин на Олимпиадата през 2020 година.

Президентът на МОК Жак Рох лично окуражи ЮАР да внесе кандидатурата си за домакинство на Олимпийските игри през 2020 година, като крайният срок за това е 1 септември.

Иначе на конгреса на МОК в Дърбан на 6 юли ще бъде обявен домакина на Зимните олимпийски игри през 2018 година, за които един от кандидатите е Мюнхен. /БЛИЦ