ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Украинският президент Володимир Зеленски реагира гневно на информациите от последните дни, че Международният олимпийски комитет планира да допусне руски и беларуски състезатели до участие в международни състезания и олимпийски игри, но под неутрален флаг. В Киев считат това за предателство към жертвите на започната преди 11 месеца война от страна на Русия. Вчера стана ясно, че считаният за голям съюзник на Украйна – Франция, подкрепя позицията на МОК.

„Обръщам се към всички президенти на международни спортни федерации. Призивът ми е прост и справедлив: да попречите на решението на МОК, който, за съжаление, иска да отвори спорта за пропагандното влияние на една терористична държава. Говорих няколко пъти с президента на олимпийско движение Томас Бах и не успях да разбера от него по какъв начин планира да предпази спорта от военната пропаганда, ако върне руските спортисти на международните състезания. В момента, в който тече война като настоящата, няма такова нещо като неутралност. Историята добре помни многобройните случаи, в които тирани са използвали спорта в подкрепа на своите идеологически интереси. Очевидно е, че всеки неутрален флаг на руските спортисти е напоен с кръв“, заяви Зеленски в специално видеообръщение.

Позицията на украинския президент беше подкрепена и от спортния министър на страната Дмитро Кулеба.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„Опитите на МОК да замете под чергата военните престъпления на руснаците са поредното доказателство до каква степен олимпийските богове са се откъснали от реалността. МОК иска да танцува върху гробовете на хиляди невинни хора, които бяха убити и биват убивани от руснаците“, написа Кулеба в „Туитър“.

В същото време полският министър на спорта Камил Бортничук декларира намерението си да създаде коалиция против участието на руснаците и беларусите на летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

„Полша и Великобритания се намират в авангарда на усилията по създаването на коалиция против участието на Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж. Искаме да оформим група от държави, без които олимпийските игри няма да имат същото влияние върху световната общественост“, заяви Бортничук.

Припомняме, че Украйна декларира намерението си да бойкотира олимпийските игри в Париж, ако руските и беларуските спортисти бъдат допуснати до участие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК