Италианският трансджендър Валентина Петрило, предизвикал скандал с участието си в състезания за жени на Параолимпийските игри в Париж, претърпя поредни си провал. 51-годишният баща на две деца не успя да се класира за финала на 200 метра в бягането при жените с увредено зрение, след като беше победен на полуфиналите от биологични жени. В началото на седмицата Петрило, който до 2019 г. е мъж и се казва Фабрицио, не успя да стигне до финала и на 400 метра във френската столица.

Участието на италианския представител в състезанията за жени предизвика скандал, подобен на този от Олимпиадата в Париж, където в женския бокс златни медали спечелиха Иман Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван), за които има медицински доказателства, че не са биологични жени. Авторката на „Хари Потър“ Джей Кей Роулинг определи като измама участието на Валентина Петрило в женски състезания. Писателката получи подкрепа от легендарната тенисистка Мартина Навратилова.

„Не ме притесняват думите на Джей Кей Роулинг или на всеки друг. Аз не мога да я коментирам, тъй като книгите за „Хари Потър“ не са сред прочетените от мен. Аз съм на Параолимпийските игри заради себе си и моето семейство Целта ми е да се състезавам и да игнорирам всичката омраза към транссексуалните“, заяви Петрило в отговор на критиките.

Валентина Петрило показа и снимки от времето преди смяната на пола си. Една от тях е от сватбата с бившата му съпруга Елена през 2016 г. Двамата имат деветгодишен син Лоренцо.

„С Елена се запознахме преди 20 години в един ресторант за бърза закуска от известна верига. Беше любов от пръв поглед. В момента сме разведени, но продължаваме да живеем заедно в Болоня. Все още сме семейство и Лоренцо ме нарича „татко“. С Елена заедно ходим по магазините, купуваме си женски дрехи. Тя ми помага с поставянето на грима“, допълни италианският трансджендър.

„В началото, когато все вътрешно се борех с желанието си да стана жена, изчаквах Елена да излезе и след това си слагах нейните дрехи, лакове и червила. Първоначално тя мислеше, че това е някаква фаза, породена от психологическия срив от смъртта на майка ми, но това въобще не беше така“, призна Валентина Петрило.