Един от основните конкуренти на ансамбъла по художествена гимнастика за медал от Олимпиадата в Рио може да не участва на Игрите, които започват след 4 седмици. Момичетата от отбора на Израел отказват да тренират под ръководството на старши треньора Ирина Вигдорчик, предава сайтът Красивата страна на спорта. Състезателките обвиняват треньора си във физически и психически тормоз. Родителите са подали оплакване пред местната федерация, твърдейки, че тя застрашава здравето им.

Според обвиненията Ира употребява алкохол по време на тренировки и ги обижда с имена, които не искат да повторят.

אירה ויגדורצ'יק מאמנת התעמלות (מגד גוזני)Твърди се, че Карина Лихвар има проблем с липсата на желязо и припада по време на тренировките, което налага момичетата да откажат да продължат заниманията. На Европейското Альона Кошеватски е играла със счупена ръка, след като са провеждани занимания навън в тревата, в която има камъни и дупки.

Вигдорчик не позволявала на състезателките да напускат тренировка, за да отидат до тоалетна и това довело до проблеми с бъбреците им. Оплаквания има и заради тежката диета, на която са подложени.

Търпението на всички е преляло на Световната купа в Казан, на която 19-годишната Екатерина Левина е била ритната от треньора си.

Адвокатът на Ира отрича обвиненията и твърди, че има запис на който се вижда, че няма такъв ритник. Според него това е измислена атака от страна на родителите. Самата Вигдорчик твърди, че в основата на успехите трябва да стои дисциплината: "Един спортист, ако иска да постигне нещо, трябва да бъде като войник. Той се нуждае от основен курс на обучение. Не може да станете шампион без сълзи и болка." Вигдорчик добавя, че момичетата в Израел са твърде разглезени, а обществото прекалено меко в подхода си към тях.

Отборът на Израел е много силен в последните години. Страната беше домакин на Европейското първенство, на което момичетата спечелиха злато на обръчи и бухалки, сребро на ленти и бронз в многобоя.