Олимпийският и световен шампион в щафетата на 4х100 метра на Ямайка Неста Картър е дал нова положителна проба за забранени препарати.

Новината беше потвърдена от президента на Антидопинговата дисциплинарна комисия на Ямайка Кент Гемън и от адвоката на лекоатлета Стюърт Симпсън. На 14 октомври Картър ще се яви на изслушване.

Неста Картър беше част от една от най-великите щафети в историята на олимпийските игри. Предишната му положителна допинг проба отне на Ямайка от златните медали на 4х100 метра от Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Тогава той даде положителен резултат за метилхексанамин. Заради това Юсейн Болт беше лишен от историческия троен златен олимпийски требъл от Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016.

Неста Картър е олимпийски шампион на 4х100 метра от олимпийските игри в Лондон, когато беше част от щафетата с Болт, Майкъл Фрейтър и Йохан Блейк. Спечели и три поредни световни титли в щафетата от Дегу 2011, Москва 2013 и Пекин 2015.

През август тази година Картър обяви, че слага край на кариерата си. Той обяви, че лични здравословни проблеми са му пречели да тренира нормално след месец март.