Най-ценният футболен трофей в Европа - Купата на Шампионска лига, пристигна днес и в Пловдив, след като вече беше в София и Велико Търново. Специално организираното събитие се състоя на площад "Централен".

Големият Христо Стоичков получи правото да вдигне Купата при посрещането й под тепетата, тъй като е единственият българин, печелил най-авторитетния клубен трофей.

Стотици жители и гости на града дойдоха да се снимат с Купата, която пътува из страната на специален двуетажен червен автобус. Досега този автобус е изминал около 5000 километра в Европа, за да достигне до феновете в пет държави – Германия, Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина и България.

21 години след триумфа в най-силния клубен турнир Стоичков вдигна трофея отново. На 20 май 1992 година великият български футболист ликува като победител във финала Барселона - Сампдория (1:0) в Лондон.

"Много се радвам, че още веднъж вдигам този трофей, и то точно тук - в Пловдив", заяви Стоичков, който преди да хване микрофона се съблече по екип на Барселона.

На събитието присъстаха редица футболни легенди - Динко Дерменджиев-Чико, Христо Бонев-Зума, Марин Бакалов, Виден Апостолов, Димитър Вичев, Петър Зехтински, Антим Пехливанов, Иван Кочев, Георги Георгиев, Запрян Раков и Атанас Пашев, които бяха сред първите, качили се при Стоичков на открития автобус, превозващ трофея, и се снимаха за спомен.

След като Купата посети София, Велико Търново и Пловдив, в сряда я очаква последната спирка от Европейската й обиколка - Стара Загора. Там тя ще бъде посрещната на площада пред общината от Петър Хубчев.