Германската Бундеслига може да стане първото голямо футболно първенство, което да поднови шампионата си след прекъсването заради пандемията от коронавируса. Очаква се това да се случи на 9 май при закрити врати. Популярното сп. „Шпигел“ обяви, че е направен специален доклад от 41 страници за условията, при които може да се провеждат мачовете.

Документът е подготвен от екип, включващ лекари. Докладът описва всички позволени и забранени неща, които ще важат с пълна сила, за да може да се провеждат мачовете. Правилата са валидни не само за територията на стадионите, но и за хотелите на отборите, тренировъчните бази и автобусите. Задължително ще бъде носенето на маски, честото дезинфекциране, а доставките на храни и напитки за играчите ще бъде извършвано от специално одобрени фирми.

Само 126 човека ще бъдат допуснати във вътрешността на стадионите. Всеки отбор ще има на разположение максимум осем човека спортно-технически щаб, включително с треньорите и лекарите. Ще има само четири момчета за гонене на топките (преди се използваха 12).

Телевизионните екипи, предаващи мачовете, ще имат екип от максимум 36 души. Всички трябва да се подложат на тестове за проява на симптоми на коронавирус.

Няма да се допускат никакви ВИП гости и служители на клубовете, които не са ангажирани с провеждането на футболната среща. На трибуните ще има и 30 стюарди, а не 300 както е обикновено. Пред стадиона ще са разположени други 50 стюарди, които ще трябва да предотвратят събирането на фенове.

На играчите ще бъде забранено да правят групови отборни снимки преди мачовете. Фотографите ще бъдат разположени единствено на определени места зад вратите. Няма да се допускат клубните талисмани, както и се отменя традицията деца да извеждат футболистите на терена.