Проектът за Европейска Суперлига, който в неделя вечерта беше представен от 12 футболни гранда, се разпадна само след три дни. След заплахи от редица управляващи структури във футбола, бунтове на фенове и обвинения в алчност, отцепниците се предадоха.

След като не получиха подкрепа от останалите клубове на Стария континент и срещнаха сериозна съпротива от страна на собствените си привърженици, футболисти и треньори, ръководителите на 12 клуба обявиха, че преосмислят идеите си. Началото беше поставено с решението на шестте английски тима – Арсенал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм и Челси, да напуснат организацията.

Клубовете от Острова почти по едно и също време излязоха със съобщение, че прекратяват подкрепата си към проекта. След това Интер обяви пред агенция АНСА, че Суперлигата вече не представлява интерес за клуба. Според сайта „The Athletic“, управата на Милан също е решила да напусне.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Барселона също започна да се дърпа. Появиха се информации, че Атлетико (Мадрид) също е се е оттеглил, но след това „дюшекчиите“ с официално съобщение отрекоха за подобен ход.

В крайна сметка ръководството на Суперлигата излезе с официално съобщение, с което става ясно, че проектът ще бъде преосмислен, а шестте английска клуба са били принудени да напуснат под външен натиск.

СЪОБЩЕНИЕТО НА УПРАВАТА НА СУПЕРЛИГАТА
Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това, всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд "Солидарност".

Независимо от оттеглянето на английските клубове, които бяха принудени да вземат това решение под външен натиск, ние сме уверени, че предложението ни напълно съответства на законите в Европа, което беше потвърдено от съдебно решение за защита на Суперлигата от действията на трети лица. Предвид обстоятелствата, ще предприемем съответните адекватни стъпки за трансформиране на проекта с ясната идея да предложим на феновете най-доброто възможно изживяване и в същото време да осигурим по-високи приходи за цялата футболна общност.