Старши треньорът на словенския Марибор Анте Шимунджа говори преди първия мач срещу Ботев Пловдив в първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа на 11 юли (четвъртък, 21:00 часа). Бившият наставник на Лудогорец заяви, че "канарчетата" играят прагматично и ще бъдат сериозен опонент за неговия отбор.

"Съдбата пожела да се върна в България след определено време. Ботев се е променил много оттогава. Те смениха треньора и повече от половината си отбор, но манталитетът на клуба си остава същият. Освен това, получиха нов стимул с построяването на новия им стадион.

Искат да се надиграват и играят много прагматично, което демонстрираха в турнира за Купата, където елиминираха ЦСКА на полуфиналите и победиха Лудогорец на финала. Ботев ще бъде сериозен съперник за началото на сезона ни в европейските клубни турнири, но ние разполагаме с нашите силни страни и се надявам, че ще бъдем по-добри в двата мача", заяви Шимунджа и обърна внимание на лятната подготовка на неговия отбор.

"Като цяло съм доволен от подготовката и най-вече от това, че нямахме сериозни кадрови проблеми. Някои от играчите изостават в подготвителния процес, но това не е притеснително, защото ще наваксат в следващите няколко дни. Единственото притеснително е състоянието на Върховец, който няма да е на разположение заради проблем с бедрото. Осъществихме добър преход от тренировките към мачовете. Успяхме да направим някои корекции, за да подобрим слабостите от миналия сезон", каза още наставникът на Марибор. 

Той коментира и адаптацията на двете нови попълнения в отбора през лятото - Карол Борис и Брадли М'Бондо. 

"Карол показва някои позитивни неща, но е с нас отскоро и все още е рано за генерални изводи. Ще бъде различно, когато дойдат официалните мачове. Той е едва на 17 години и трябва да разбере, че мъжкият футбол е напълно различен от юношеския. Затова е важно младите играчи първо да усетят разликата чрез тренировките и приятелските срещи, за да могат по-лесно след това да отговорят на изискванията. Брадли също е тук отскоро.

Наблюдавахме го преди да го привлечем и знаем какво да очакваме от него. В момента не е достатъчно добре подготвен физически, което е нормално, но вече започва да показва различно лице в сравнение с първия си ден тук. Вярвам, че той ще може да отговори на очакванията, когато имаме нужда от него и ще се адаптира към нашата игра", завърши Анте Шимунджа. 


Българското участие в Европа - сезон 2024/2024