Шампионатите в най-силните първенства на Европа вече навъртяха повече от един месец от началото си и за този период се откроиха няколко отбора, които изненадват с представянето си.

Един от тях поне до довечера ще заема първото място в Примера дивисион, след като в събота надви гранда Барселона с 2:0, а снощи завърши 1:1 като гост на Валядолид. Гранада всъщност до вчера беше в серия от три поредни победи. Преди тази над „блаугранас“ бяха записани успехи над Еспаньол (3:0) и Селта (2:0). 

Преди 46 години или по-точно – след петия кръг на сезон 1973/74, Гранада също заема върха в класирането на испанския футболен елит. Това е невероятен успех за клуб, който традиционно принадлежи на долните дивизии, а в Примера циркулира на позициите между изпадащите и борещите се за място в евротурнирите. Най-големият успех в местния футбол е участието във финала за Купата през 1959 г. (загуба с 1:4 от Барса).

Победата над Барселона в събота ще се помни дълго, тъй като състав на стойност 33,5 милиона евро надви селекция за 1,18 милиарда. Така „червено-белите“ записаха най-добрия си старт на сезон в елита – три победи, две равенства (4:4 с Виляреал в първия кръг и 1:1 с Валядолид снощи) и една загуба.

Какво обаче изведе Гранада толкова напред в класирането? Архитектът на успеха е Диего Мартинес. 38-годишният специалист създаде нещо, с което градът може да се гордее по подобие на крепостта „Алхамбра“, която се извисява над градския пейзаж на Гранада.

На 19 юни 2018 г. Мартинес застана пред медиите с блестящи очи. Вълнението беше голямо, тъй като той се завърна там, където започна треньорската му кариера. На 20 години прекратява състезателната си кариера заради недостатъчни качества за професионален футболист и става треньор. През 2004 г., само 24-годишен, Диего Мартинес поема юношите на аматьорския Аренас Амария от покрайнините на Гранада, а за две години извървява пътя от асистент до старши треньор на първия тим. След това в продължение на два сезона води друг местен отбор – Мотрил. През 2010 г. започва седемгодишен престоя в Севиля, където води юношите, третия и втория отбор и е помощник в мъжкия тим.

През 2016 г. Мартинес успяха да класира Севиля Б за участие Сегунда дивисион. През следващия сезон успява да запази втородивизионния статут на тима, но отказва да продължи договора си. На 14 юни 2017 г. поема Осасуна, но година по-късно напуска, след като не успява да изведе тима от Памплона до участие в плейофите за промоция в елита. Само седмица по-късно е назначен в Гранада.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Сбъднах мечтата си. Тук започнах, издигнах се от калта. Да бъда част от Гранада е сън наяве. Има решения, които се взимат по инстинкт и от сърце. Това е едно от тях“, обяви Диего Мартинес с блясък очите преди две години.

Неговият оптимизъм на пресконференцията контрастираше на сивотата, обзела клуба след едно слабо представяне в първенството и десето място в Сегунда дивисион. Предвид това никой не очакваше скорошно завръщане в елита. Тук обаче дойде първата голяма победа на новия треньор. Всички напуснаха залата за пресконференции с оптимизъм. Мартинес умее да заразява с увереността си: „Забравете миналото и гледайте с надежда бъдещето!“

Динамичен и бърз. Така треньорът описва стила, който налага в Гранада. Въпреки победата над Барселона и предната позиция на тима си, треньорът разбира, че в силно първенство като Примера дивисион това е временно явление.

„Не гледаме класирането. Това е разказ, който не ни е интересен. Сезонът е като роман – дълъг и мъчителен. Не бива да забравяме кои сме и знаем, че е почти невъзможно да надскочим възможностите си“, призна Диего Мартинес.

Клубните постижения обикновено са напълно предсказуеми на базата на историята. Преди 46 години, когато Гранада временно оглавява класирането в петия кръг, тимът финишира на рекордното за историята си шесто място. Едно постижение, което напълно би удовлетворило Мартинес.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРИМЕРА ДИВИСИОН, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ