Арсенал детронира Уигън като носител на ФА Къп, след като на полуфинал се наложи с 4:2 след дузпи. В редовното време и продълженията не беше излъчен победител - 1:1, а при ударите от бялата точка "топчиите" ликуваха. Така „артилеристите“ продължават борбата си за първи спечелен трофей от 9 години.
 
Уигън откри резултата в 63-ата минута, когато Жорди Гомес беше точен при изпълнение на дузпа. Наказателният удар беше отсъден за фаул на Пер Мертезакер срещу Калъм Макманаман. Това беше шести гол за Жорди Гомес в последните му 11 мача за ФА Къп.
 
В края на редовното време Арсенал натисна в търсене на изравнителен гол и беше близо до него. Един път топката дори беше избита от голлинията след удар на Алекс Окслейд-Чембърлейн.
 
В 82-ата минута Мертезакер изравни. Той беше точен с глава след центриране на Окслейд-Чембърлейн отляво при разбъркване след изпълнение на корнер. Това беше първият гол, който Уигън получава на „Уембли“ в мач за купата на страната.
 
В оставащите минути нов гол не падна и това наложи изиграването на продължения. 10 минути преди края на допълнителните 30 минути Окслейд-Чебърлейн би в гредата на вратата на Скот Карсън. До края на продълженията нов гол не падна и се стигна до изпълнението на дузпи.
 
Вратарят на Арсенал Лукаш Фабиански спаси ударите на Гари Колдуел и Джак Колисън и даде голямо предимство на тима си при изпълнението на дузпите, а решителното изпълнение беше на Санти Касорла, който не сбърка и прати „артилеристите“ на финал. В спор за трофея отборът на Арсен Венгер ще играе срещу победителя от другия полуфинал, в който утре Хъл Сити излиза срещу Шефилд Юнайтед.
 
Уигън – Арсенал 2:4 (1:1 в ред. вр. и след прод.)
1:0 Жорди Гомес (63-дузпа), 1:1 Пер Мертезакер (82)
 
При дузпите
0:0 Гари Колдуел - пропуска
0:1 Микел Артета
0:1 Джак Колисън – пропуска
0:2 Ким Шелстрьом
1:2 Жан Босежур
1:3 Оливие Жиру
2:3 Джеймс Макартър
2:4 Санти Касорла


2_002.jpg