ВСИЧКО ОТ КОПА АМЕРИКА В БЛИЦ - ТУК! 

Аржентина отново спечели Копа Америка! Отборът на Лионел Скалони надделя с 1:0 след продължения срещу Колумбия в изключително оспорван финал в Маями. В герой за Аржентина се превърна появилият се като резерва Лаутаро Мартинес. Нападателят на Интер отбеляза така жадуваното попадение в 112-ата минута и донесе ценното отличие на "гаучосите". 

Лионел Меси не успя да завърши срещата, тъй като в 66-ата минута напусна терена с контузия. Капитанът на Аржентина получи травма в десния глезен и се разплака, защото не успя да помогне на световните шампиони в последния си мач на Копа Америка. Настроението на Меси рязко се промени след края на финала, когато вече беше радостен от големия успех. 

Кошмар за Меси в последния му финал за Копа Америка

За Аржентина това е рекорден 16-ти трофей от Копа Америка. "Гаучосите" изпревариха Уругвай, който е с 15. Колумбия пък не можа да спечели отличието за втори път в историята си. Отборът на аржентинеца Нестор Лоренцо прекъсна впечатляващата си серия от 28 мача без загуба. Последното поражение на тима беше отново от Аржентина (0:1) през февруари 2022 г.

Финалът в Маями трябваше да започне в 3:00 часа българско време, но началото няколко пъти беше отлагано заради безредици, предизвикани от фенове без билети. Запалянковци прескочиха загражденията и нахлуха на "Хард Рок Стейдиъм".

Организаторите отвориха входовете на стадиона с голямо закъснение, което предизвика огромни опашки. Високите температури в Маями още повече изнервиха чакащите фенове. Привърженици на Колумбия пък, които нямаха билети, пробиха полицейския кордон и влязоха на трибуните. Органите на реда реагираха и арестуваха над 10 запалянковци, съобщава се и за ранени ултраси.

 

 

Преди първия съдийски сигнал на бразилеца Рафаел Клаус двамата капитани Лео Меси и Хамес Родригес се прегърнаха. Аржентинските медии пък информираха, че роднините на футболистите на Скалони са заобиколени на трибуните от колумбийски фенове и това крие опасност да се стигне до грозни сцени като тези след мача между Уругвай и Колумбия.

Хулиан Алварес можеше да даде преднина на Aржентина още в началото, но ударът му премина встрани от целта. Колумбия отговори с пробив и изстрел на Луис Диас, но Емилиано Мартинес се справи. В 7-ата минута се стигна до още една интересна ситуация пред вратата на Аржентина, но Джон Кордоба шутира в аут.

Колумбийците бяха много настоятелни в пресата си и това определено затрудняваше футболистите на Скалони. "Гаучосите" често си служеха с нарушения и за Емилиано Мартинес имаше доста работа.

Меси се оказа в центъра на събитията в 20-ата минута, когато топката стигна до него около точката на дузпата, но ударът му не беше успешен.

В 27-ата минута Кордоба опита да стигне до центрирана топка, но фаулира грубо Лисандро Мартинес и получи жълт картон. Малко по-късно силен изстрел на Лерма профуча близо до гредата. В 36-ата минута Меси опита да догони една почти безнадеждна топка, а Сантиаго Ариас посегна, за да го блокира и звездата на Аржентина се свлече на тревата. След като получи медицинска помощ, Лео стисна зъби и се върна на терена. 

На почивката колумбийската поп дива Шакира изправи публиката на крака, като изпя някои от най-големите си хитове и песни от новия си албум. Заради шоуто на бившата половинка на Жерард Пике подновяването на мача се забави.

Веднага след началото на второто полувреме силен удар на Сантиаго Ариас накара феновете на Аржентина да изтръпнат. "Гаучосите" отговориха с хубава комбинация през центъра, но краткото разбъркване завърши с изчистване на топката.



В 54-ата минута корнер пред вратата на Аржентина предизвика лек хаос, а Давинсон Санчес не успя да се разпише с глава. Световните шампиони изведнъж се активизираха и Ди Мария стреля коварно по диагонала, но Камило Варгас направи отлично спасяване и изби в корнер.

Меси оставаше встрани от действията, а в 64-ата минута пострад след остро влизане на Луис Диас и отново трябваше да получава помощ от лекарския щаб на Аржентина. Този път лидерът на "гаучосите" не можа да продължи и вместо него на терена се появи Николас Гонсалес. След сядането си на пейката Меси не се сдържа и се разплака.

Четвърт час преди края Нико Гонсалес помисли, че е открил резултата, но голът му беше отменен заради засада. В 80-ата минута отново звездата на Фиорентина се озова на добра позиция, но се подхлъзна и не успя да нанесе удар. Малко преди изтичането на редовното време сантиметри разделиха Гонсалес от гол след изстрел с глава, а защитниците на Колумбия бяха близо до това сами да си създадат проблеми, но опасността се размина.

Със старта на продълженията Нестор Лоренцо замени Хамес Родригес с Хуан Кинтеро. В 95-ата минута Камило Варгас запази живи надеждите на колумбийците за титла, след като спаси удар от близка дистанция на Николас Гонсалес. Не след дълго Лионел Скалони също посегна към смените и на терена се появиха Лаутаро Мартинес, Джовани Ло Селсо и Леандро Паредес.

Аржентина притискаше съперника, но попадение така и не идваше. Колумбийците пък на няколко пъти пропуснаха да обстрелват Емилиано Мартинес при контраатаки.

Второто продължение отново започна с натиск на "гаучосите". Така се стигна до 112-ата минута, когато Ло Селсо пусна отлично подаване към Лаутаро Мартинес и той откри резултата, хвърляйки в екстаз феновете на "албиселесте" - 1:0. 

Една от легендите на аржентинския футбол Анхел Ди Мария също се просълзи след двубоя, защото това беше последният му мач с екипа на националния отбор.