Световния вицешампион Аржентина е на крачка да пропусне участие на световно първенство за първи път от 1970 г., след като направи домакинско нулево равенство с Перу пред препълнените трибуни на „Ла Бомбонера“ в Буенос Айрес.

Този резултат остави „гаучосите“ на шесто място в класирането на квалификационната група в зона Южна Америка. В сряда рано сутринта българско време Аржентина гостува на Еквадор в разредения въздух в столицата Кито на 2850 метра надморска височина в Андите.

В отсъствието на Мауро Икарди, Пауло Дибала и Серхио Агуеро заради контузии атаката на аржентинците беше водена от Дарио Бенедето и Лионел Меси. Домакините създадоха няколко положения, повечето чрез Меси. Малко преди почивката звездата на Барселона центрира към Бенедето, но нападателят на Бока Хуниорс с глава би над вратата.

Веднага след почивката Масчерано подаде точно на Меси, който намери Бенедето, но ударът му беше париран от вратаря на Перу. При добавката Лео Меси прети топката в гредата. Второто полувреме донесе и проблеми. Фернандо Гаго замени Евер Банега, но скоро след това се контузии и отстъпи мястото си на Енцо Перес.

Домакините нападаха вратата на Перу, но до гол не се стигна. Гостите имаха единственото си и най-опасно положение в добавеното време, когато Серхио Ромеро спаси опасен удар от фаул.

Аржентина е на шесто място в класирането на групата с 25 точки, колкото има и петият Перу. Директно за световното първенство в Русия се класират първите четири отбора, а петият ще играе бараж срещу Нова Зеландия.

Парагвай направи битката за директно класиране на Мондиал 2018 още по-завързана, тъй като спечели с 2:1 гостуването си на Колумбия в мач с драматичен финал. Радамел Фалкао даде аванс на домакините в 79-ата минута, а Оскар Кардосо изравни минута преди края. В добавеното време Антонио Санабрия донесе победата на „гуараните“, които събраха 24 точки и са седми. Колумбия е на четвърто място с 26, колкото има и третият Чили.

Бразилия е лидер в класирането с 38 точки и е единственият сигурен участник от Южна Америка на световното първенство. Уругвай е на второ място с 28, след като пропусна да си гарантира класирането на Мондиал 2018 заради нулевото равенство като гост на последния Венецуела.

ПОСЛЕДНИТЕ МАЧОВЕ ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ В ЗОНА ЮЖНА АМЕРИКА
Уругвай – Боливия
Перу – Колумбия
Еквадор – Аржентина
Бразилия – Чили
Парагвай - Венецуела

БИТКАТА ЗА КЛАСИРАНЕ НА МОНДИАЛ 2018 В ЗОНА ЮЖНА АМЕРИКА - ТУК