Аталанта обърна Милан с 2:1 като гост на "Сан Сиро" и стана третият полуфиналист в турнира за Купата на Италия. Рафаел Леао (45) даде аванс на "росонерите", но Теун Копмайнерс (45+2, 59-дузпа) направи пълния обрат и класира гостите напред.

Първото голово положение дойде в 19-ата минута, когато Марко Карнезеки отрази шут на Муса. Дебютният шанс за бергамаските пък бе в 31-ата минута, когато Емил Холм стреля доста неточно. Пет минути по-късно Де Кетеларе с глава свали топката за Мартен де Роон пред противниковата врата, но халфът не успя да играе с нея, след като се сблъска с Матео Габия.

Наставникът на гостите Джан Пиеро Гасперини беше невъздържан в претенциите си за дузпа, заради което беше изгонен с червен картон от пейката си. Също така се стигна до принудителни смени за Габия и Де Роон, които бяха заменени съответно от Кяер и Марио Пашалич.

В 45-ата минута Леао и Тео Ернандес направиха двойна комбинация помежду си, при която португалецът откри резултата с удар от воле за 1:1.

Преднината на домакините не се задържа дълго, тъй като още в добавеното време преди почивката Копмайнерс възстанови равенството за 1:1 с шут по земя от границата на наказателното поле.

В началото на втората част Копмайнерс потърси втори гол, но този път Майк Менян успя да избие далечния му изстрел. Муса отговори с удар с глава, който обаче беше уловен от Карнезеки. В 55-ата минута Копмайнерс отново се размина с второ попадение. Все пак само четири минути по-късно той наистина се разписа за втори път, след като беше точен от дузпа, отсъдена за спорно нарушение на Хименес срещу Миранчук.

В 62-рата минута именно Хименес беше заменен, за да може Филипо Терачано да дебютира за „росонерите“. Малко след това Де Кетеларе можеше да увеличи аванса на „нерадзурите“ от добра позиция, но лекият му удар беше уловен от Менян. Четири минути след това Алексей Миранчук стреля от границата на пеналтерията, но ударът му премина встрани от вратата. В 71-ата минута Кристиан Пулишич пробва късмета си с далечен удар, но Карнезеки успя да избие в корнер.

Две минути преди края на срещата Мус стреля от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите отново бе на точното място и запази аванса на Аталанта.

Дълбоко в добавеното време играчите на Милан имаха сериозни претенции за дузпа за игра с ръка на Емил Холм. Ситуацията бе прегледана с ВАР, но до 11-метров наказателен удар не се стигна. Така Аталанта се присъедини към Фиорентина и Лацио, които също ще играят в полуфиналите на турнира за Купата на Италия. Съперник на бергамаските в спор за място на финала са "виолетовите" от Флоренция, елиминирали Болоня след изпълнение на дузпи във вторник вечер.