Наложената забрана за трансфери на Атлетико (Мадрид) е в резултат на 54 случая на млади играчи от клуба от общо 183, разследвани от ФИФА. Счита се, че при тези случаи има нарушения на няколко от изискванията при регистриране на непълнолетни футболисти. Освен забраната за привличането на нови играчи през следващите два трансферни прозореца, Атлетико (Мадрид) трябва да плати и глоба от 822 000 евро.

Всеки един от случаите е обяснен детайлно на „дюшекчиите“. В 11 от тях става дума за сериозни нарушения, а при другите 43 нередностите са съвсем малки. Имената на въпросните футболисти все още не са разкрити, въпреки че вече се спекулира за някои играчи.

Счита се, че един от тях е младият китаец Чу Чин, който тренира с Атлетико (Мадрид) през есента, а през декември беше пратен под наем в Гуанжоу. Друг от въпросните случаи се предполага, че е свързан със сенегалския халф на втория отбор на Атлетико (Мадрид) Арона Сане.

Въпреки сериозното наказание от клуба още не е предприел никакви действия относно въпросните 54 футболисти. Не е изключено те да са участвали в някои от мачовете на юношеските формации през тази седмица. Отборът до 19 години разби Пуебла де ла Калсада с 10:0, като в състава имаше доста чужденци, включително албанеца Кейди и алжиреца Закария. Арона Сане все пак не игра при победата на втория тим с 2:0 над Пуерта Бонита.

Наложеното наказание няма връзка с китайските таланти, които бяха доведени в Испания от компанията „Уанда“ и тренират в школата на Атлетико, тъй като те не са регистрирани като играчи на „дюшекчиите“. От ФИФА е постъпило запитване защо не е информирана от испанския клуб за въпросните футболисти. От „Висенте Калдерон“ отговорили, че не са знаели, че е необходима такава стъпка за играчи, които не са част от клуба.