Шампионът Аякс срази на своя „Амстердам Арена” един от претендентите за титлата ПСВ Айндховен с 3:1 в дербито от 15-ия кръг на холандската Ередивизи. Българският национал Станислав Манолев остана на резервната скамейка на гостите през целия мач. С успеха си грандът от Амстердам свали „филипсите” от първото място и остави там Твенте, който по-рано победи като домакин АДО Ден Хааг с 2:0.

Мачът в Амстердам бе изключително динамичен, като головите опасности пред двете врати не липсваха. Все пак-домакините бяха по-активни и логично поведоха, след като в 29-ата минута Кристиан Ериксен намери капитана Сим Де Йонг, който вкара за 1:0. Радостта на Аякс бе твърде кратка, след като в 36-ата минута Дрийс Мертенс подаде към Джърмейн Ленс, който възстанови статуквото за 1:1.

След почивката играчите на Франк Де Бур отново натиснаха, но въпреки това първо ПСВ имаше шанс да поведе. В 70-ата минута Джърмейн Ленс излезе очи в очи с стража на домакините Кенет Вермеер, но стреля покрай вратата. Две минути по-късно Виктор Фишер развинти двама бранители в наказателното поле на „филипсите” и подаде към Дани Хьосен, който се разписа за 2:1. Гостите тръгнаха в атака да изравняват, но три минути преди края Виктор Фишер оформи крайното 3:0.

В други срещи от кръга Фейенорд надви у дома Валвийк с 2:0, а аутсайдерът Вилем II победи изненадващо на свой терен водения от Марко ван Бастен Хееренвеен с 3:1.

С този успех Аякс събра 30 точки и се изкачи на четвърто място във временното класиране, докато ПСВ се смъкна на втора позиция с 33 пункта. Лидер е Твенте с 34 точки.