Срещата започна с очакван домакински натиск. “Каталунците” контролираха играта през цялото първо полувреме, но така и не успяха да намерят верния път за превземане на вратата, пазена от Петър Чех. В интерес на истината обаче и бранителите на Челси се бяха групирали доста добре пред своята врата. 

Въпреки игровото преимущество на Барса, най-чистото положение през това първо полувреме бе за гостите от Лондон. След грешка на мексиканския бранител Рафаел Маркес топката попадна в Дидие Дрогба, който излезе сам срещу Виктор Валдес, който отрази и първия удар и добавката на котдивоареца.

След почивката възпитаниците на Хосеп Гуардиола отново продължиха да диктуват темпото на игра и да натискат своя съперник. В 61-ата минута след поредния корнер пред вратата на Чех топката бе изчистена, но Даниел Алвеш я овладя и нахлу опасно отдясно и стреля, след което ударът на бразилския бранител бе отразен с вещина от стража на гостите.

В 70-ата минута се стигна и до втория фрапантен пропуск в мача, след като Самуел Ето’о пропусна най-изгодното положение за гол в полза на Барселона. Камерунецът се измъкна още от центъра на терена, след като преодоля последователно Алекс и Тери, за да направи накрая уникален пропуск сам срещу Чех, който отрази с вещина удара на нападателя. Десет минути преди края на редовното време страхотен пробив направи отляво Андрес Иниеста, който реши да стреля едва, когато достигна до аутлинията, от където обаче не можа да затрудни Петър Чех.

В първата минута на даденото от съдията Волфганг Щарк 5-минутно продължение Даниел Алвеш центрира отдясно и намери чудесно влезлият като резерва Боян Къркич, който от 3 метра необезпокояван не успя да уцели вратата и прати топката в аут, вместо да я остави на намиращия се в по-изгодна позиция зад него Лионел Меси. Малко след това фрапантен пропуск направи и друга резерва на домакините Александър Хлеб, който озовал се очи в очи с Чех, не успя да преодолее стража на гостите, дори и при добавката, при която стреля в аут.

Така в крайна сметка двата тима не успяха да се победят и оставиха развръзката в този 1/2-финален сблъсък да се реши на реванша в Лондон на 6 май./БЛИЦ

Барселона - Челси 0:0

Барселона: Виктор Валдес, Дани Алвеш; Пике, Рафаел Маркес (52 Карлес Пуйол), Ерик Абидал; Шави Ернандес, Яя Туре, Андрес Иниеста, Лионел Меси, Самуел Ето’о (82 Боян Къркич), Тиери Анри (87 Александър Хлеб)
Старши треньор: Хосеп Гуардиола

Челси: Петър Чех, Бранислав Иванович, Джон Тери, Алекс, Босингва, Джон Оби Микел, Микаел Есиен, Михаел Балак (90 Никола Ане;лка), Франк Лампард (71 Белети), Флоран Малуда, Дидие Дрогба
Мениджър: Гуус Хидинк

Жълти картони: Пуйол и Туре (Барселона), Алекс и Балак (Челси)
Главен съдия: Волфганг Щарк (Германия)
Барселона, стадион “Камп Ноу” - 95 000 зрители