Въпреки че след няколко дни предстои първата среща с Байерн в Мюнхен от полуфиналите в Шампионската лига, ръководството на Барселона вече крои планове за следващия сезон. В сравнение с минали години, в които каталунците се задоволяваха с малко нови попълнения и напускащи играчи, сега се очаква да бъдат сред най-активните клубове на трансферния пазар.

Според най-тиражния спортен ежедневник в Испания „Марка” имената на поне 30 играчи се свързват с първия състав на Барселона преди предстоящия летен трансферен прозорец. Треньорът Тито Виланова би искал да намали списъка до поне 23-ма футболисти. Очаква се през лятото Барса да се раздели с 10 от настоящите си футболисти, а да инвестира най-малко 50 милиона евро за нови попълнения. Допълнителни разходи за трансфери би трябвало да бъдат покрити от продажбата на някои футболисти.

За следващия сезон 2013/14 в първия състав на Барселона твърдо влизат следните 15 футболисти: вратарят Пинто, защитниците Алвеш, Пике, Масчерано, Адриано, Пуйол и Алба, халфовете Бускетс, Тиаго Алкантара, Сонг, Шави, Иниеста и Фабрегас, както и нападателите Меси и Педро.

Вратарят Виктор Валдер вече обяви, че не иска да продължи изтичащия му през лятото на 2014 година договор. Испанският национал най-вероятно ще бъде продаден, а Давид Вия също иска да напусне след края на сезона, пише „Марка”. Както и при Валдес обаче всичко зависи от изгодна оферта за нападателя. Най-засилен интерес към него проявява Арсенал, който искаше да го вземе още през зимата, но не успя.

Не е ясно бъдещето на Алексис Санчес. Чилийският национал би желал да остане, но е в полезрението на един куп европейски грандове. Очаква се Ювентус да направи предложение, а и Интер обмисля вариант да го привлече.

За френския бранител Ерик Абидал всичко зависи от физическото му състояние. След трансплантацията на черен дроб защитникът се завърна в игра, но договорът му с клуба изтича. Не е изключено да се завърне във Франция, ако Барса не му предложи нов контракт.

Каталунците са готови да изслушат оферти за юношите си Марк Бартра и Джонатан дос Сантос, брат на бившата звезда на тима Джовани дос Сантос. Други двама юноши Кристиан Тейо и Мартин Монтоя най-вероятно ще останат в отбора и няма да бъдат продавани независимо от офертите, които ще бъдат получени за тях.

Преотстъпените от Барса Ибрахим Афелай (Шалке 04), Боян Къркич (Милан) и Андреу Фонтас (Майорка) няма да получат шанс да се завърнат на „Камп Ноу” и ще бъдат дадени отново под наем или продадени. Нясно е бъдещето на Исаак Куенка, които бе преотстъпен в Аякс, но не играе заради контузия.

Съдбата на четирима юноши от втория тим, които желаят за бъдеще в първия отбор, зависи много от това какво ще се случи през лятото. Халфът Рафиня и централният бранител Марк Муниеса ще имат доста затруднения да се наложат в първия състав. Според „Марка” нападателят Жерард Деулофеу и плеймейкърът Серхи Роберто ще имат страхотно бъдеще. Ако вратарят Валдес си тръгне, на негово място от втория тим може да бъде взет Оласабай Ойер.

Що се отнася до потенциалните нови попълнения начело в списъка на Барселона са трима футболисти. За резервния вратар на Валенсия Висенте Гуайта ще бъдат предложени 10 милиона евро. За усилване на нападателната си мощ каталунците са приготвили над 40 милиона евро за бразилеца Неймар, който неведнъж заяви, че иска да играе за Сантос до края на Мондиал 2014 в Бразилия. За позицията централен бранител Барса иска да привлече Матс Хумелс от Борусия (Дортмунд), чиято цена е между 20 и 25 милиона евро.