Барселона очаквано победи като гост Еркулес с класиката 3:0 в среща от 21-ия кръг на Примера дивисион. Срещата бе една от най-чаканите този кръг заради факта, че именно тимът от Аликанте бе единственият, който победи Барса този сезон и при това с 2:0 насред "Камп Ноу". С победата си тази вечер каталунците изравниха рекорд на Реал (Мадрид) от сезон 1960/61 от 15 поредни шампионатни победи в рамките на само един сезон.

Срещата на „Хосе Рико Перес” в Аликанте започна с очакван натиск на гостите от Барса, които незабавно обсадиха наказателното поле на Еркулес и атаките се заредиха една след друга. Лео Меси и компания обаче трудно намираха пътя сред сгъстената защита на домакините, които добре бяха бетонирали подстъпите към вратата си. В 14-ата минута Педро Родригес Ледесма от каталунците стреля опасно от границата на наказателното поле, но ударът му мина над вратата. Отговорът на домакините бе при контраатака в 17-ата минута, когато Кико се опита да изненада Валдес отдалеч със слаб удар, който мина покрай вратата в аут. Четири минути по-късно френският нападател на домакините от Аликанте Давид Трезеге получи чудесен пас от колегата си в атака Нелсон Валдес, след което бе много близо до откриване на резултата, но се засуети и топката му избяга в аут, преди да нанесе решителния удар пред погледа на вратаря на „каталунците” Виктор Валдес.

Гостите от Каталуния продължиха да диктуват темпото на игра и след половин час игра Даниел Алвеш нахлу отдясно в наказателното поле на Еркулес и отправи силен диагонален удар, при който топката рикошира в крак на бранител и излезе в корнер. До края на полувремето играчите на Барса имаха инициативата и материализираха превъзходството си в 43-ата минута, когато Педро Родригес Ледесма с мощен удар отблизо прати топката в близкия ъгъл на вратата и опъна мрежата за 0:1. В заключителните минутки на първата част не се случи нищо повече и така „каталунците” се оттеглиха на почивка с гол аванс.

След почивката каталунците отново бяха по-активният тим и въпреки минималната си преднина от само един гол се чувстваха доста комфортно на терена. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола както винаги изграждаха атаките си с множество пасове, но този път за разлика от друг головите ситуации пред противниковата врата бяха рядкост. В 65-ата минута Педро Родригес Ледесма бе изведен зад отбраната на Еркулес и хладнокръвно вкара втори гол, който обаче справедливо бе отменен заради засада. В 68-ата минута дойде и най-доброто голово положение за Барса от началото на втората част, но удар на Меси отблизо премина покрай вратата на домакините. В 77-ата минута вратарят на Еркулес Калатаюд направи фамозно спасяване след силен изстрел от средна дистанция на Лионел Меси.

Пет минути преди края влезлият като резерва Франсиско Фаринос от домакините извърши груб фаул в центъра на терена срещу Серхио Бускетс и получи червен картон, оставяйки съотборниците с човек по-малко на терена. Това бе завръщане на бранителя след 7-месечно лекуване на контузия и той го опорочи с червен картон. Две минути по-късно Меси вкара за 2:0 след самостоятелна акция и чудесен премерен изстрел отблизо. В 89-ата минута аржентинецът отново бе в прегръдките на съотборниците си, след като получи пас от Даниел Алвеш и на празна врата реализира за крайното 3:0. Това бе 21-и гол за Лионел Меси от началото на сезона в Примера дивисион и 37-о негово попадение във всички турнири.

С победата си Барса събра актив от 58 точки и се утвърди на първото място със 7 пункта аванс пред Реал (Мадрид), който е с мач по-малко. Еркулес пък остана на 13-а позиция с 22 точки. /БЛИЦ

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - 21 КРЪГ

От 29 януари (събота)
Майорка - Спортинг (Хихон) 0:4
0:1 Диего Кастро (3), 0:2 Кевин Гарсия (61-дузпа), 0:3 Андре Кастро (67), 0:4 Начо Ново (87)

Малага - Сарагоса 1:2
1:0 Дуда (15), 1:1 Николас Бертоло (40), 1:2 Флоран Синама-Понгол (87)

Леванте - Хетафе 2:0
1:0 Валдо (47), 2:0 Фелипе Кайседо (54)

Реал Сосиедад - Алмерия 2:0
1:0 Йон Ансотеги (45), 2:0 Раул Тамудо (78)

Еркулес - Барселона 0:3
0:1 Педро (43), 0:2 Меси (87), 0:3 Меси (90)

На 29 януари (събота) от 23:00 часа
Депортиво (Ла Коруня) - Севиля (TV+)
Баланс: 71 мача, 32 победи за Депортиво (Ла Коруня), 14 равенства, 25 победи за Севиля

На 30 януари (неделя) от 18:00 часа
Атлетико (Мадрид) - Атлетик (Билбао) (Филм+)
Баланс: 147 мача, 64 победи за Атлетико (Мадрид), 26 равенства, 57 победи за Атлетик (Билбао)

На 30 януари (неделя) от 20:00 часа
Осасуна - Реал (Мадрид) (TV+)
Баланс: 65 мача, 12 победи за Осасуна, 14 равенства, 39 победи за Реал (Мадрид)

На 30 януари (неделя) от 22:00 часа
Еспаньол - Виляреал (TV+)
Баланс: 23 мача, 4 победи за Еспаньол, 11 равенства, 8 победи за Виляреал

На 31 януари (понеделник) от 22:00 часа
Расинг (Сантандер) - Валенсия
Баланс: 79 мача, 27 победи за Расинг (Сантандер), 15 равенства, 37 победи за Валенсия

Заб.:
Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Примера дивисион.