Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

На 10 декември Барселона преодоля гола на Карим Бензема в първата минута и победи Реал (Мадрид) на “Сантяго Бернабеу” с 3:1 в мач от 16 кръг на Примера дивисион. Точни за каталунците бяха Алексис Санчес, Шави и Сеск Фабрегас. Това беше последното Ел Класико за първенство между двата тима, които се изправиха един срещу друг и на 1/4-финалите на Кралската купа през януари и “блаугранас” продължиха напред след победа и равенство.
 
Последното Ел Класико в Примера дивисион маркира и последният случай, в който Барселона беше преди Реал (Мадрид) в класирането. Тогава каталунците имаха мач повече, тъй като изтеглиха срещата си с Райо Валекано (4:0) заради предстоящото участие в Световното клубно първенство. С успеха над Реал (Мадрид) играчите на Пеп Гуардиола събраха 37 точки, колкото и Кралския клуб, но излязоха начело заради по-добра голова разлика.
 
Още от следващия кръг обаче “белия балет” зае еднолично челтната позиция и не я е изпускал оттогава. Тимът на Жозе Моуриньо дори успя да натрупа аванс от 10 точки, който напоследък беше намален до само 4 точки. Разликата в класирането се дължи на факта, че от последното Ел Класико Реал (Мадрид) няма загуба в Примера дивисион. Кралския клуб изигра 18 мача, спечели 15 от тях (83,33% от мачовете) и направи 3 равенство. За същия период Барса направи 14 победи в 17 срещи (82,35% от мачовете) и записа 2 равенства и една загуба.
 
Именно поражението с 2:3 от Осасуна на 11 февруари и въпросният мач повече преди Ел Класико през декември се оказват решаващи за сегашното изоставане на Барселона от Реал (Мадрид). Ако в Памплона каталунците бяха стигнали до равенството сега разликата щеше да бъде само две точки и победа днес отново щеше да прати “блаугранас” на първо място в класирането. Това щеше да означава пълна промяна в шансовете на двата отбора за титлата. А сега дори и при успех на “Камп Ноу” тази вечер, Барселона ще трябва да чака нова грешка на Реал (Мадрид) и в същото време каталунците да не допуснат такава до края на шампионата.
 
Двата испански гранда се представят еднакво в Шампионската лига от декември насам. Изиграли са по 5 мача, в които са отчели по 3 победи, 1 равенство и една загуба. Барса има предимство в турнира за Кралската купа, където отстрани “белия балет”, след това елиминира и Валенсия и на 25 май играе с Атлетик (Билбао) на финала. За периода от 10 декември насам Барселона изигра и 2 международни мача повече от Реал (Мадрид). Това се дължи на участието на тима на Световното клубно първенство, където тимът на Гуардиола спечели трофея след победи с 4:0 над Ал Сад и Сантос. Успешното представяне на Барса на турнира в Токио и прогресът в Кралската купа помагат на Барса да има по-добро цялостно представяне от Реал (Мадрид) от 10 декември насам.
 
РЕАЛ (МАДРИД) СЛЕД ПОСЛЕДНОТО ЕЛ КЛАСИКО В ПРИМЕРА
В Примера дивисион: 18 мача, 15 победи и 3 равенства
В Кралската купа: 6 мача, 4 победи, 1 равенство и 1 загуба
В Шампионската лига: 5 мача, 3 победи, 1 равенство и 1 загуба
Общо: 29 мача, 22 победи (75,86%), 5 равенства (17,25%), 2 загуби (6,89%)
 
БАРСЕЛОНА СЛЕД ПОСЛЕДНОТО ЕЛ КЛАСИКО В ПРИМЕРА
В Примера дивисион: 17 мача, 14 победи, 2 равенства и 1 загуба
В Кралската купа: 7 мача, 5 победи и 2 равенства
В Шампионската лига: 5 мача, 3 победи, 1 равенство и 1 загуба
На Световното клубно първенство: 2 мача, 2 победи
Общо: 31 мача, 24 победи (77,42%), 5 равенства (16,13%), 2 загуби (6,45%)