Финалът в тазгодишното издание на Шампионската лига е Манчестър Юнайтед - Барселона!

Каталунците измъкнаха равенство 1:1 при гостуването на Челси в зрелищен реванш от 1/2-финалната фаза. "Сините" от Лондон бяха повели с попадение на Есиен в 9-ата минута и секунди преди края на мача се виждаха на финала, но не така мислеше Иниеста, който попари "Стамфорд Бридж", пронизвайки Петър Чех в 93-ата минута и класирайки Барса за битката за трофея, където претендент ще им бъде Манчестър Юнайтед с Димитър Бербатов. Финалът в Рим е на 27 май. Както е известно, "червените дяволи" са носители на трофея, който миналата година спечелиха, побеждавайки с 6:5 след дузпи Челси в Москва.

Над 20 минути каталунците играха с човек по-малко срещу Челси, тъй като в 66-ата минута Ерик Абидал бе изгонен с директен червен картон за нарушение срещу Анелка. Френският нападател тъкмо влизаше в наказателното поле на Барселона и се озоваваше сам срещу Виктор Валдес, но бе спрян с непозволени действия от бранителя на гостите.

Двубоят започна отлично за "сините" от Лондон, които поведоха в резултата в 9-ата минута. Есиен вкара невероятен гол във вратата на Барселона. Първоначално Лампард опита удар, топката се отби в тялото на бранител на гостите, след което попадна на крака на ганаеца, който от воле прониза Валдес. Свирепият шут на Есиен от границата на наказателното поле се отби в напречната греда, след което попадна във вратата на Барселона - 1:0. Последваха още полежения за домакините, но до почивката така и не падна нов гол в мрежата на Виктор Валдес.

Играта на Меси и компания на "Стамфорд Бридж" по нищо не наподобяваше страхотното представяне на каталунците срещу Реал (Мадрид) при победата с 6:2 преди дни. Въпреки това Гуардиола и момчетата му дочакаха звездния си миг в 93-ата минута, когато Иниеста получи топката от Меси и със силен удар от границата на наказателното поле прониза Чех.

Срещата ще се запомни със спорните отсъждания на съдията от Норвегия Том Йовребо. Домакините на няколко пъти искаха дузпи, но реферът така и не посмя да отсъди поне една. В 95-ата минута дори Михаел Балак подгони Йовребо, за да му иска обяснение защо не е посочил бялата точка. Халфът отправи удар към вратата на Барселона, но топката се отби в тялото на Ето`о, като според домакините нападателя на гостите е играл с ръка.

В крайна сметка срещата завърши 1:1 и с повече голове на чужд терен каталунците се класират за битката в Рим, която заради наказание ще пропуснат Ерик Абидал и Даниел Алвеш. На 27 май Барселона ще излезе за пети път в историята си на финал в най-комерсиалния клубен турнир. Досега каталунците са покорявали два пъти Европа - сезон 1991/92 и 2005/06, а Манчестър Юнайтед три пъти - сезон 1967/68, 1998/99 и 2007/08.  

Срещата по минути - ТУК!

^http://cache.images.soccerway.com/new/teams/150x150/661.gif^^http://cache.images.soccerway.com/new/teams/150x150/2017.gif^
ЧЕЛСИ - БАРСЕЛОНА 1:1
1:0 Есиен (9)
1:1 Иниеста (90+3)
(1:1 общ резултат, Барселона се класира на финал)
 

 
ЧЕЛСИ: 1.Петър Чех, 3.Ашли Коул, 26.Джон Тери, 33.Алекс, 17.Жозе Босингва, 13.Михаел Балак, 5.Микаел Есиен, 15.Флоран Малуда, 8.Франк Лампард, 39.Никола Анелка, 11.Дидие Дрогба (72-35.Лучано Белети)
Резерви: Иларио, Иванович, Ди Санто, Микел, Калу, Белети, Мансиен

БАРСЕЛОНА: 1.Виктор Валдес, 20.Дани Алвеш, 3.Жерар Пике, 24.Яя Туре, 22.Ерик Абидал, 28.Серхио Бускетс (85-11.Боян Къркич), 15.Сейду Кейта, 6.Шави, 8.Андрес Иниеста (90+5-7.Ейдур Гудьонсен), 10.Лионел Меси, 9.Самуел Ето`о (90+5-16.Силвиньо)
Резерви: Пинто, Касерес, Гудьонсен, Къркич, Силвиньо, Хлеб, Педро Родригес

Стадион: "Стамфорд Бридж"
Съдия: Том Йовребо (Норвегия)
Жълти картони: Микаел Есиен, Алекс, Дидие Дрогба, Михаел Балак (Челси), Даниел Алвеш, Самуел Ето`o, Андрес Иниеста (Барселона)
Червен картон: Ерик Абидал (66-Барселона)