Испанският гранд Барселона описа как починалият на 68-годишна възраст легендарен холандец Йохан Кройф се е превърнал в икона на клуба. Каталунците публикуваха специален материал на официалния си сайт, припомняйки с подробности най-великите моменти в кариерата на Летящия холандец на „Камп Ноу” като футболист и треньор.

Ето как каталунците представят кариерата на Кройф в клуба:

„Кройф пристигна в клуба през август 1973 г. от Аякс, припознат като един от най-добрите играчи в света. Барса скоро започна да печели награди с него. Холандският магьосник помогна на клуба да спечели титлата в първенството още през първия си сезон. Кройф спечели също така своите втора и трета "Златни топки" с екипа на Барса. С неговата интелигента игра, невероятна техника и водачество, той бързо се превърна в икона на Барса.

Акробатичният му гол срещу Атлетико (Мадрид) при победата с 5:0 на "Сантяго Бернабеу" през 1974 г. е сред много велики моменти, които ще живеят в паметта на феновете на тима. След като завоюва Купата на Краля през 1978 г., Кройф напусна клуба.

Десет години по-късно той се завърна като треньор на тима. Йохан ръководи нашия отбор осем сезона, които бяха най-успешният период на Барселона до този момент. Той спечели четири поредни пъти титлата в Примера дивисион и изведе клуба до първия му трофей в Шампионската лига през май 1992 г. на "Уембли", наред с другите успехи. Кройф сформира състав, станал известен като "Дрийм тийм"-ът - отбор, който изумяваше всички с необичайния си стил.

През 1996 г. той напусна треньорската скамейка, а през 1999 г. бе избран за Играч на века в Европа. Йохан Кройф беше личност, активно въвлечен в съдбата на Каталуния. През септември 2006 г. властите в Каталуния го наградиха с кръста на "Св. Георги", а по-късно той стана мениджър на каталунския национален отбор”.

ВСИЧКО ЗА ЙОХАН КРОЙФ - ТУК !!!