Барселона стана шампион на Испания за 20-и път в историята си. Момчетата на Пеп Гуардиола финишираха на първо място в Примера дивисион с 99 точки и изпревариха вечния съперник Реал (Мадрид), който остана втори с 96 точки.

В мач от последния 38 кръг на първенството Барса разгроми с 4:0 Валядолид на “Камп Ноу” и заслужено триумфира с титлата. Два гола за победителите отбеляза Лионел Меси, а един добави Педро Родригес. Прието от състава на гостите си вкара автогол.

Двубоят на “Камп Ноу” започна изненадващо. Грешка на Виктор Валдес в четвъртата минута едва не шокира феновете. Каталунският страж сбърка при върната топка, но не последва точен удар. В 12-ата минута Сейду Кейта стреля опасно от 23 метра, но покрай гредата. В 27-ата "Камп Ноу" изригна за първия гол, който беше доста късметлийски. Педро центрира безопасно отляво, а Луис Прието си вкара автогол. В 31-ата страхотен пробив на Меси подари топката на Педро. Аржентинецът мина през куп играчи, направи двойно подаване и чукна към Педро, който технично отбеляза за 2:0 между краката на Хакобо.

През второто полувреме рециталът на каталунците продължи. В 62-ата минута прекрасно действие на Яя Туре позволи на Лео Меси да реализира за 3:0. Котдивоарецът проби отдясно и подаде към аржентинеца, който от три метра на празна врата не сбърка. В 76-ата минута геният на Меси блесна за четвъртия гол. Рязък финт и кинжален удар по земята позволиха на резултата да набъбне на 4:0. Лео пък изравни Феномена Роналдо с 47 гола за Барселона в един сезон.

Барселона, Реал (Мадрид) и Валенсия ще участват директно в групите на Шампионската лига, Севиля ще мине през квалификационните кръгове на турнира. Майорка и Хетафе ще играят в турнира Лига Европа. От Примера дивисион изпадат Валядолид, Тенерифе и Херес./БЛИЦ

Всички шампиони на Испания тук