Ръководството на Байерн (Мюнхен) потвърди за раздялата с Луис ван Гаал, който вече не е старши треньор на клуба. Негов заместник до края на сезона ще бъде досегашният му асистент Андриес Йонкер, след което Юп Хайнкес ще поеме официално отбора като нов старши треньор.

По-рано няколко германски издания информираха, че Ван Гаал е преждевременно уволнен, след което новината бе обявена и на официалния сайт на баварците.

59-годишният Ван Гаал трябваше да си тръгне през лятото, но сега от Байерн потвърдиха, че са избързали с освобождаването му, предвид 4-ото място в Бундеслигата.

"Бордът, спортният директор и президентът на Байерн взеха заедно това решение", гласи изявление на ръководството.

"След равенството 1:1 с Нюрнберг вчера и подновеното пропадане на тима до 4-ото място, решението бе взето в интерес на Байерн. Асистентите на Ван Гаал Франс Хоек, Йос ван Дийк и Макс Рекерс също са освободени", пише още в изявлението.

Луис ван Гаал пое Байерн (Мюнхен) на 1 юли 2009 година. Стана шампион през сезон 2009/2010, спечели и Купата на Германия, както и Суперкупата. Холандецът класира отбора за финал в Шампионската лига, който бе загубен от Интер. През настоящия сезон баварците се представят лошо, четвърти са в Бундеслигата и отпаднаха на 1/8-финал в Шампионската лига от Интер. /БЛИЦ