Хамбургер изпусна да победи у дома лидера Борусия (Дортмунд), като двата тима поделиха по точка след 1:1 в най-интересната среща от 29-ия кръг на германската Бундеслига. „Хамбургерите” поведоха с гол на Рууд ван Нистелрой от дузпа през първото полувреме, а доста драматично гостите стигнаха до ремито с гол на поляка Якуб Блашчиковски в добавеното време на мача.

Играчите на Борусия бяха по-активни през първата част, но доста изненадващо домакините успяха да открият резултата. В 39-ата минута Хамбургер получи право на изпълнение на дузпа след нарушение на Хумелс срещу Младен Петрич. От бялата точка Рууд ван Нистелрой бе хладнокръвен за 1:0. Последва моментален щурм на гостите и малко преди края на полувремето те можеха да изравнят, но удар на Марио Гьотце от 30 сантиметра бе избит от голлинията от играч на Хамбургер.

След почивката възпитаниците на Юрген Клоп установиха натиск в търсене на изравнително попадение и дори останаха с човек повече на терена в 78-ата минута, когато Бен Хатира от домакините получи втори жълт и съответно червен картон. Това окрили допълнително „жълто-черните” и те се хвърлиха с всички сили в атака. Усилията на гостите дадоха резултат едва в първата минута от даденото 3-минутно продължение на срещата. Тогава Якуб Блашчиковски с удар от близко разстояние разстреля Фран Рост за крайното 1:1.

След това реми Борусия (Дортмунд) остана убедително на върха в класирането с актив от 66 точки, но и мач в повече от втория Байер (Леверкузен), който има 58 пункта, но има леко домакинство утре срещу застрашения от изпадане Санкт Паули.

В другия интригуващ сблъсък от този кръг Нюрнберг и Байерн (Мюнхен) също завършиха 1:1 и поделиха по една точка. Баварското дерби започна с ранен гол, който бе в полза на гостите от Мюнхен. Още в петата минута Ариен Робен даде чудесен извеждащ пас към Томас Мюлер, който реализира за 0:1. „Франките” успяха да достигнат до равенство 1:1 в 60-ата минута, когато точен за тях бе Кристиан Айглер. До края на мача двата тима не можаха да си вкарат нови попадения и така прибавят само по точка в актива си. След последния съдийски сигнал звездата на баварците Ариен Робен получи червен картон и ще бъде наказан за следващия кръг. След ремито Байерн се смъкна на четвърта позиция с 52 точки, докато Нюрнберг остава на шесто място с 43 пункта.

На третата позиция след този кръг се изкачи Хановер 96, който победи у дома Майнц 05 с 2:0 след попадения на Яя Конан от дузпа в 45-ата и Серджо Пинто в 59-ата минути. Играчите Мирко Сломка събраха актив от 53 точки след успеха си, докато Майнц 05 остана пети с 45 пункта.

При завръщането си в Гелзенкирхен, но начело на Волфсбург, Феликс Магат претърпя поражение от бившия си клуб Шалке 04 с 0:1. Единственото и победно попадение за домакините вкара испанецът Мануел Хурадо в 76-ата минута. След успеха Шалке 04 се изкачи на девето място във временното класиране с актив от 39 точки, докато Волфсбург остана на 16-а позиция с 28 пункта.

Най-резултатният мач от този кръг пък бе във Фрайбург, където домакините победиха Хофенхайм с 3:2 в регионалното дерби на Югозападна Германия. Домакините поведоха с попадение на Юлиан Шустер в 23-ата минута за 1:0, но малко след това останаха с човек повече, след като Крмас извърши нарушение за дузпа и получи директен червен картон. Точен от бялата точка за гостите пък бе Ведад Ибишевич и резултата бе изравнен. Две минути преди края на първото полувреме Райън Бабел изведе гостите напред в резултата – 1:2, но след почивката Фрайбург сътвори пълен обрат след голове на Папа Сисе от дузпа в 60-ата и Хайко Бучер в 80-ата минути. Победата остави Фрайбург на осмо място с 41 точки, а Хофенхайм се смъкна на девета позиция с актив от 37 пункта. /БЛИЦ

ГЕРМАНИЯ, БУНДЕСЛИГА, 29 КРЪГ
На 8 април (петък)
Айнтрахт (Франкфурт) – Вердер 1:1
0:1 Халил Алтинтоп (58-автогол), 1:1 Мартин Фенин (83)

На 9 април (събота)
Шалке 04 – Волфсбург 1:0
1:0 Мануел Хурадо (76)

Хамбургер – Борусия (Дортмунд) 1:1
1:0 Рууд ван Нистелрой (39-дузпа), 1:1 Якуб Блашчиковски (90+1)

Фрайбург – Хофенхайм 3:2
1:0 Юлиан Шустер (23), 1:1 Ведад Ибишевич (34-дузпа), 1:2 Райън Бабел (43), 2:2 Папа Сисе (60), 3:2 Хайко Бучер (78)

Хановер – Майнц 2:0
1:0 Дидие Яя Конан (45-дузпа), 2:0 Серджо Пинто (59)

Нюрнберг – Байерн 1:1
0:1 Томас Мюлер (5), 1:1 Кристиан Айглер (60)

19:30 часа Щутгарт – Кайзерслаутерн (Евроспорт 2 България)
Баланс: 81 мача, 36 победи за Щутгарт, 17 равенства, 28 победи за Кайзерслаутерн

На 10 април (неделя)
16:30 часа Борусия (Мьонхенгладбах) – Кьолн (Евроспорт 2 България)
Баланс: 77 мача, 41 победи за Борусия (Мьонхенгладбах), 15 равенства, 21 победи за Кьолн

18:30 часа Байер (Леверкузен) – Санкт Паули (Евроспорт 2 България)
Баланс: 13 мача, 4 победи за Байер (Леверкузен), 4 равенства, 5 победи за Санкт Паули

Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Бундеслигата.

КЛАСИРАНЕТО В БУНДЕСЛИГАТА