Барселона осъществи извънреден трансфер с привличането на Мартин Брайтуайт от Леганес. 28-годишният датчанин вероятно никога нямаше да облече екипа на каталунците, ако не бяха тежките контузии на Луис Суарес и Усман Дембеле. Затова Барса се възползва от получената възможност да подпише с ново попълнение извън рамките на трансферния прозорец. Това обаче трябваше да бъде футболист, който играе в Примера дивисион или е свободен агент.

Мнозина бяха изненадани от трансфера, а хората, които не следят испанското първенство, дори не знаеха що за футболист е Мартин Брайтуайт. Каталунците обявиха, че датчанинът е предпочетен пред други кандидати, тъй като може да играе като нападател и крило, а това позволява повече тактически варианти с използването му. Не са малко тези, които прогнозират, че Брайтуайт няма дори да бъде използван от Барселона. Припомня се ситуацията с Кевин-Принс Боатенг, който през миналата зима беше взет под наем от Сасуоло, но изигра само четири мача. Намеренията на „блаугранас“ за датчанина обаче изглеждат сериозни с подписания договор до лятото на 2024 г. и включената откупна клауза от 300 милиона евро.

Мартин Кристенсен Брайтуайт е роден на 5 юни 1991 година в Есберг. Баща му е от бившата британска колония Гаяна, откъдето е и англоезичната фамилия на футболиста. Майка му се казва Хайди Кристенсен.

Когато е едва на 5 години Мартин сякаш се отдалечава завинаги от футбол, след като чува, че страда от деформация на таза (известна като болест на Лег-Калве-Пертес) и трябва да бъде прикован в инвалидна количка за две години.

"Казаха ми, че тазобедрената ми става е разхлабена и може да се деформира, ако не ме лекуват. Сега нямаше да мога да ходя и затова две години бях в инвалидна количка, за да не натоварвам ставите си. Никога няма да забравя лекаря, който след това ми каза - Вече си здрав и можеш отново да играеш футбол. Имам чувството, че животът му започна отново. Не забравям за този момент и знам, че футболът е подарък на съдбата", спомня си нападателят.

Професионалната кариера на Брайтуайт започва през 2009 г. в Есберг. През първите си два сезона в клуба не успява да се наложи. Не вкарва нито един гол в 26 мача, но в повечето от тях влиза като резерва. През 2011 г. Есберг изпада от датския елит, а във втора дивизия нападателят разцъфва. Бележи 5 гола в 26 мача и има важна роля за бързото завръщане на отбора в Суперлигата. Силните изяви печелят на Мартин проби в Нюкасъл и Реджина, но и двата тима се отказват от възможността да го привлекат в редиците си.

През сезон 2012/13 Брайтуайт вкарва девет гола в 33 мача в първенството и помага на тима си да спечели Купата на Дания с две попадения в пет срещи. Това остава и единственият значим трофей в кариерата му до момента. Нападателят стартира следващия шампионат в Дания с три гола в четири мача и си спечелва трансфер в Тулуза срещу 2 милиона евро. Сделката между двата клуба е оформена, докато Мартин е на лагер с националния отбор за контрола срещу Полша. Брайтуайт започва титуляр и вкарва втория гол за „червените динамит“ при загубата с 2:3.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Датският нападател оправдава парите, платени от Тулуза. За четири години в тима 177-сантиметровият футболист вкарва 40 гола в 149 мача, като в последните си два сезона при „виолетовите“ бележи съответно 13 и 12 попадения. Следва трансфер в Англия, където Мидълзбро плаща 9 милиона паунда. Така Брайтуайт се превръща в третото попълнение на мениджъра Гари Монк през лятото на 2017 г. Дебютира в Чемпиъншип на 5 август при победата с 1:0 над Уулвърхямптън, а на 30 септември бележи първия си гол при 2:2 с Брентфорд. Монк обаче е уволнен, а новият мениджър Тони Пюлис не планира да ползва датчанина. Така се стига до наем в Бордо през пролетта на 2018 г.

При завръщането си в Мидълзбро прел лятото на 2018 г. Мартин Брайтуайт изразява желание да бъде трансфериран в Испания. До затварянето на трансферния прозорец до сделка не се стига и датчанинът започва да играе за Боро. Вкарва три гола за 18 мача. В началото на 2019 г. нападателят е преотстъпен на Леганес, където бързо впечатлява. Дебютира на 12 януари при победата с 1:0 над Уеска (1:0), когато влиза като резерва. Четири дни по-късно реализира първия си гол за „краставичарите“ при победата с 1:0 над Реал (Мадрид) за Кралската купа. На 20 януари вкарва и на Барселона – при 1:3 в Примера дивисион.

Завършва сезона с общо пет гола в 21 мача от Примера дивисион и Кралската купа. Това убеждава Леганес да го привлече за постоянно в редиците си и испанският клуб плаща трансферна сума от 4,5 милиона паунда. От началото на този сезон също се представя силно. Има осем попадения в 27 срещи в шампионата и купата. След това дойде сделката с Барселона срещу 18 милиона евро, а Брайтуайт вместо да се бори за оцеляване в Примера със 17-ия в класирането Леганес ще води битка за титлата с Барселона, който изостава на една точка зад лидера Реал (Мадрид).

Мартин Брайтуайт играе за различните национални формации на Дания от 17-годишните до представителния мъжки отбор. За „червения динамит“ има седем попадения в 39 мача и беше част от състава, който участва на Мондиал 2018 в Русия. Вкара в последните си три мача за тима в края на 2019 г. – срещу Люксембурт (4:0), Гибралтар (6:0) и Ейре (1:1). Заради Дания отхвърля повиквателна за националния отбор на Гаяна – родината на баща му. Сестра му Матилде също е футболистка, но през годините е демонстрирала и добри качества като гимнастичка.

Новият нападател на Барселона от години има връзка с французойката Ан-Лор Луис. Тя работи като журналист и телевизионна водеща, но също така развива собствена фирма за облекло. Двамата имат трима сина, а скоро се очаква се появи още едно момче, тъй като Ан-Лор е в напреднала бременност. Въпреки че няма официална информация Мартин Брайтуайт да се е женил за любимата си, през лятото тя публикува снимка на профила си в „Инстаграм“. На нея французойката позира в бяла рокля, той е официално облечен и с папионка, а към фотографията има кратък коментар: Семейство Брайтуайт.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ