ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Гарет Бейл пристигна на “Сантяго Бернабеу” и беше представен като играч на Реал (Мадрид). 24-годишният уелсец безспорно е сред най-добрите играчи в света и със сигурност е най-скъпият от тях. Въпреки че няма официално потвърждение, информациите гласят, че Тотнъм ще получи 99 милиона евро. Така “шпорите” излизат на огромна печалба от футболиста, за когото платиха общо 7 милиона паунда за него на Саутхемптън.
 
9_1.jpgБейл е роден в Кардиф. Баща му Франк е училищен надзирател, докато майка му Деби е мениджър в адвокатска кантора. Именно на семейството се дължи и привързаността му към футбола. Още от тригодишна възраст е на трибуните на “Ниниън Парк”, за да наблюдава изявите на чичо си Крис Пайк с екипа на “сините птици” от Кардиф Сити. Започва да посещава училище в родния си град и още на 9-годишна възраст прави впечатление на Саутхемптън с изявите си в турнир по минифутбол, в който отборите са по шест деца. Гарет Бейл играе за първия си тим Кардиф Сивил Сървис Футбол Клуб.
 
Спортният талант на малчугана е разностранен. Играе ръгби заедно със сегашния капитан на уелския национален отбор по ръгби Сам Уорбъртън, участва в тима по хокей на лед и се изявява като много силен спринтьор. 14-годишен Бейл
 
бяга 100 метра за 11,4 секунди.
 
Заради превъзходните му футболни умения учителят му по физическо възпитание в училище Гуин Морис пише специални правила, в които забранява на Гарет да играе футбол с едно докосване и да борави с топката с левия крак. Докато учи в Уитчърч Хай Скуул Гарет Бейл тренира в сателитната академия на Саутхемптън в Бат, въпреки че има съмнение дали “светците” ще му дадат стипендия. Футболната школа на Саутхемптън е добре известна, тъй е произвела национални състезатели на Англия (Уейн Бридж, Тио Уолкът и Алекс Окслей-Чембърлейн), Уелс (Гарет Бейл и Аарън Дейвис), Ейре (Лион Бест), Финландия (Тим Спарв), Тринидад и Тобаго (Джейк Томсън) и Антигуа и Барбуда (Декстър Блексток).
 
9_3.jpgУстановен вече талант от клубната академия, Бейл дебютира за първия отбор на Саутхемптън на 17 април 2006 г. при победата с 2:0 над Милуол. Той става вторият най-млад футболист в историята на клуба, участвал в мач на първия тим. По това време уелсецът е на 16 години и 275 дни, а рекордът за най-млад играч на “светците” се държи от Тио Уолкът – 16 години и 143 дни. Месец по-късно, на 27 май, Бейл става най-младият футболист, играл за националния отбор на Уелс (16 години и 315 дни), подобрявайки рекорда на Люин Ниатанга. Това става при победата с 2:1 над Тринидад и Тобаго в контрола. Качествата му са забелязани няколко месеца по-рано от селекционера на младежкия тим на “драконите” Брайън Флин, който заедно с треньора на мъжкия отбор гледа мач на представителния отбор на страната до 17 г. В спомените си за тогавашния мач Флин твърди: “Беше същинска магия на терена. Дори не разбрах на кой пост играе.
 
Само беше ясно, че не вратар.
 
Движеше се по целия терен. Първите ми мисли, когато го видях, бяха сравнение с Райън Гигс.”
 
Много скоро Гарет Бейл демонстрира, че е майстор в изпълнението на пряк свободен удар. Той вкарва първия си гол за клуба на 6 август 2006 г. при равенството 1:1 с Дарби Каунти, като бележи именно от фаул. В следващия кръг срещу Ковънтри също вкарва от пряк свободен удар. На 5 септември е първият мач за Бейл като титуляр да Уелс. Това става при загубата с 0:2 от Бразилия. В един момент през първото полувреме младокът и Райън Гигс са притиснати от бразилците до флагчето за корнер. Двамата обаче се измъкнат от капана с демонстрация на техника и двойни подавания. На 7 октомври 2006 г. Гарет Бейл става най-младият играч, вкарвал гол за Уелс. Това става при загубата с 1:5 от Словакия, а попадението естествено е реализирано от фаул.
 
На 16 декември същата година головата му сметка за Саутхемптън вече е набъбнала на 5 гола с попадения от фаул срещу Съндърланд, Хъл Сити и Норич. В началото на 2007 г. “светците” са затрупани от оферти за левичаря. Интерес имат Манчестър Юнайтед, Арсенал, Ливърпул и Тотнъм. На 25 май 2007 г. става ясно, че Гарет Бейл преминава в Тотнъм, където като звезда в отбора вече се е установил българският нападател Димитър Бербатов. “Шпорите” плащат 5 милиона паунда на Саутхемпхтън за уелския национал, като в зависимост от представянето на играча, лондончани трябва да платят още 5 милиона. През 2008 г. “светците” са финансово затруднени и Тотнъм откупува бъдещите си задължения за Бейл срещу още 2 милиона паунда.
 
На “Уайт Харт Лейн” Бейл играе като ляв бек и започва сезона добре. Въпреки защитната си функция успява да вкара три гола преди края годината, като едното попадение е от фаул срещу Арсенал. В началото на декември 2007 г. получава контузия на дясното коляно, заради която се налага операция и той пропуска останалата част от сезона. В началото на следващия шампионат подписва нов четиригодишен договор с Тотнъм, но след няколко слаби мача губи титулярното място в спор с Беноа Асу-Екото. През сезон 2009/10 Асу-Екото получава контузия, която връща Бейл в титулярния състав. Мениджърът Хари Реднап е доказан специалист и вижда, че силата на уелсеца е повече в атака, отколкото в защита и започва да го използва като крило. На фланга Гарет Бейл се превръща в
 
истинска фурия.
 
В следващите три сезона той ще направи за смях някои от най-добрите десни бекове, играещи в Европа. През есента на 2010 г. 9_4.jpgнаправо развинтва Дъглас Майкон от Интер в двата мача между Тотнъм и “нерадзурите” в групите на Шампионската лига.
 
През 2011 г. и българският национален отбор усети силата на Гарет Бейл по крилото. На стадион “Васил Левски” Уелс победи “лъвовете” с 1:0 в квалификация за Евро 2012. Заради слабото представяне на националния ни отбор на трибуните имаше едва 900 зрители. В 45-ата минута Бейл беше изведен отлично от Адам Матюс по дясното крило, преодоля с лекота Петър Занев и Иван Иванов и прати топката във вратата на Николай Михайлов, който беше изненадан от рикошет в крака на Иванов.
 
В началото на сезон 2012/13 Гарет Бейл моли управата на “шпорите” да смени състезателния си номер (№ 3), тъй като вече не е ляв бек. Получава фланелката № 11, с този номер ще играе и за Реал (Мадрид). Уелсецът прави много силен сезон, но той не се оказва достатъчен за тима му да се класира за Шампионската лига. На 26 март 2013 г. Бейл патентова в регистрите за интелектуална собственост сърцето, което прави с ръце след отбелязване на гол, както и своя № 11. Уелският национал планира да пусне специална собствена серия от дрехи и обувки с двете патентовани марки. След това последва трансферната сага с Реал (Мадрид), която приключи успешно на 1 септември. Ден по-късно той беше приветстван от над 20 000 души на “Сантяго Бернабеу” като играч на Реал (Мадрид).

9_2.jpg