За първи път от сезон 1992/93 нито един английски клуб не успя да стигне до 1/4-финалите на европейските клубни турнири. Евертън отпадна последен от седемте представителя на Англия този сезон в двете надпревари на Стария континент. „Карамелите” бяха елиминирани от Динамо (Киев) на 1/8-финалите в Лига Европа, след като загубиха с 2:5 в реванша на украинска земя. В първия мач тимът от Ливърпул бе спечелил само с 2:1 на своя „Гудисън Парк”.

Преди това Челси, Арсенал и Манчестър Сити също отпаднаха във фазата на 1/8-финалите, но в най-престижния европейски клубен турнир – Шампионска лига. Финалистът във ФА Къп Хъл Сити и Тотнъм пък приключиха участието си в Лига Европа по-рано. "Тигрите" отпаднаха още в плейофите, а "шпорите" на 1/16-финалите.

„Не можем да се мерим повече с най-добрите отбори в Европа нито ментално, нито физически”, призна бившият английски национал Гари Невил.

„Това, което английските клубове предложиха на международната сцена, е с класа по-ниско от тези от другите топ първенства”, коментира пък бившият германски национал Дитмар Хаман, играл във Висшата лига за Нюкасъл и Ливърпул.

В Шампионската лига през сезон сезон 1992/93 Лийдс отпада във втория кръг от ИФК Гьотеборг с общ резултат 0:4 и не успява да се класира сред осемте най-добри отбора в Европа, разпределени тогава в две групи от по четири отбора.

Английски отбор дори не достига 1/8-финалите в УЕФА Къп през сезон 1992/93, след като Шефилд Уензди отпада на 1/16-финалите от Кайзерслаутерн с общ резултат 3:5.

В несъществуващия вече турнир КНК (Купа на носителите на национални купи) пък през сезон 1992/93 Ливърпул отпада на 1/8-финалите от Спартак (Москва) с общ резултат 2:4.

След позорното представяне на английските отбори през настоящия сезон 2014/15 Висшата лига ще бъде изпреварена от германската Бундеслига в ранглистата на УЕФА, за която се вземат предвид резултатите от последните пет години. Така Бундеслигата ще бъде пред Висшата лига за първи път от 2000 година и ще заема второ място след испанската Примера дивисион. Тъй като Байерн и Волфсбург продължават участието си съответно в Шампионската лига и Лига Европа, преднината на Бундеслигата пред Висшата лига дори може да бъде увеличена.