Трансферният прозорец в Испания приключи, а с това и възможността на Барселона да подсили тима си за следващия сезон.
 
УЕФА активира наказанието на каталунците за трансфери на непълнолетни футболисти и им забрани да купуват нови играчи в следващите два трансферни прозореца. Барса имаше две седмици да помисли за бъдещето си, но не направи нищо, за да си осигури топ играч от следващото лято.
 
На "Камп Ноу" през лятото все пак пристигнаха цели девет нови - трима вратари (Тер Щеген, Браво и Масип), трима защитници (Матийо, Вермален и Дъглас), двама полузащитници (Ракитич и Рафиня) и нападател (Луис Суарес).
 
Последният нов бе бразилецът Дъглас Перейра, който за мнозина е новият Даниел Алвеш. Десният бек бе спряган за трансфер, но остана в Барса, за да изпълни последната година от договора си. Алвеш вероятно ще си тръгне през лятото, но няма да остави празнина.
 
В центъра на защитата също не се очакват сътресения, след като новият треньор Луис Енрике взе двама на мястото на отказалия се ветеран Карлес Пуйол.
 
Жереми Матийо, Томас Вермален, Марк Бартра и Жерар Пике ще трябва да се сработват, защото ще бъдат заедно и през следващата година. При нужда до тях ще застават Хавиер Масчерано и Серхио Бускетс. Барса дълги години игра с дефанзивни полузащитници в центъра на отбраната и няма да е трудно да го направи и сега.

2.jpg
 
На левия бек Жорди Алба и Адриано също нямат нужда от подкрепления, след като вече изиграха няколко сезона заедно. Вариант вляво е младият Алекс Грималдо, който записа няколко мача през лятната подготовка.
 
Халфовата линия също изглежда пълна с опции за Луис Енрике, особено след като наставникът се отказа от Александър Сонг и го прати в Уест Хям под наем.
 
Очаква се през лятото ветеранът Шави най-после да си тръгне, но до Иниеста и Ракитич ще са Серхи Роберто и Рафиня. Вариант за нови попълнения в средата на терена са игралият в Манчестър Сити, а сега под наем в Севиля Денис Суарес, както и новопривлеченият това лято хърватин Ален Халилович, който също впечатли в летните контроли.
 
За поста на Серхио Бускетс пък може да претендира Хавиер Масчерано, който преподписа с Барса, както и юношата Серхи Сампер. В последния момент каталунците погледнаха към Коке от Атлетико (Мадрид) и Марко Ройс от Борусия (Дортмунд), но до сделка не се стигна.
 
Атаката изглежда най-независима от забраната за трансфери. Сделката за Луис Суарес осигури така нужния качествен централен нападател, а Неймар, Педро и Меси изглеждат като играчи, които трудно ще отстъпят местата си на друг.
 
Все пак опции за Луис Енрике не липсват и тук. Сензацията Мунир Ел Хадади и друг млад играч Сандро Рамирес вече показаха, че не са просто за запълване на бройката в клуба. Освен тях място в Барса чакат Кристиан Тейо и Жерар Деулофеу, които бяха дадени под наем на Порто и Севиля.
 
Оказва се, че през лятото в Барса могат да дойдат шестима нови играчи в различните линии на отбора, което далеч не е малко. Вярно е, че каталунците няма да имат възможност да пръснат 100 милиона за някой топ играчи, но и това не винаги е гаранция за добро представяне.
 
Вместо това Луис Енрике вече показа, че може да работи с младите, което ще направи още по-интересно идното лято. Тогава към шестимата заподозрени за първия отбор ще се появят още бъдещи открития от "Б" отбора, които всяка година дава по нещо ценно на Барса.
ТОДОР ПОЛИМЕНОВ/БЛИЦ