Световните квалификации в зона Европа приключиха снощи и стана ясно кои отбори от Стария континент ще се представят на Мондиала в Катар от 21 ноември до 18 декември догодина.

Първата голяма изненада е победата на Сърбия в група А, която остави Португалия на бараж, същото се случи и в нашата група С, в която Швейцария взе сигурния билет за Катар, а европейският шампион Италия ще трябва да ходи на поправителен и да се бори за мястото си на Световното с бараж.

В останалите групи борбата премина според очакванията, а Испания, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Хърватия, Англия и Германия спечелиха правото да представят Европа.

Сега интригата е кои от участниците в баражите - Португалия, Швеция, Италия, Украйна, Уелс, Шотландия, Турция, Русия, Полша и Северна Македония също ще си спечелят място на Мондиала. Към групата от 10 отбора се присъединяват Австрия и Чехия, класирали се за баражите заради представянето си в Лигата на нациите, а всички те ще се борят за три места на Световното.

На 26 ноември ще бъде теглен жребий, а 12-те тима, които са разделени на две групи по 6 тима - поставени и непоставени, ще бъдат разпределени в 3 групи по четири отбора. Там ще има два полуфинала в един мач, на които ще бъдат домакин тимовете, които са поставени. Ще има и отделен жребий, който да определи предварително домакините за трите финала, победителите от които, се класират за Мондиала.

Полуфиналите от баражите ще се изиграят на 24/25 март 2022 г., докато трите финала, които ще определят последните представители от Европа, ще се изиграят на 28/29 март 2022 година.

Победители в групите, класирали се директно за Световното първенство: Белгия, Хърватия, Дания, Англия, Франция, Германия, Сърбия, Испания, Швейцария и Нидерландия

Завършили на второ място в групите участници в баражите: Италия, Северна Македония, Полша, Португалия, Русия, Шотландия, Швеция, Украйна, Турция и Уелс
Класирали се за бараж през Лигата на нациите: Австрия и Чехия

Поставени в жребия за баражите: Италия, Португалия, Русия, Швеция, Шотландия и Уелс
Непоставени в жребия за баражите: Украйна, Полша, Турция, Северна Македония, Австрия и Чехия