Полуфиналните реванши на Лига Европа тази вечер ще определят съперниците за финала на турнира, който ще се играе на 24 май на „Френдс Арена“ в Стокхолм. Манчестър Юнайтед и Аякс изглеждат фаворити за участие в мача в шведската столица, но това е само на хартия и до края на двата реванша нищо не се знае.

„Червените дяволи“ спечелиха с 1:0 като гост на Селта преди седмица и сега видимо имат по-лека задача на „Олд Трафорд“. Още повече, че тимът от Виго излиза на „Театъра на мечтите“ в изключително труден момент, тъй като е в серия от пет поредни загуби във всички турнири. Юнайтед пък спечели и шестте си домакинства в Лига Европа през този сезон.

Аякс гостува на Олимпик (Лион) с предимството на успеха си с 4:1 в първия мач преди седмица. Тимът от Амстердам вече има обеца на ухото след четвъртфиналите, когато победи Шалке 04 с 2:0 у дома, но на реванша получи два гола за три минути и се класира за следващата фаза благодарение на две попадения в последните 10 минути на продълженията при загубата с 2:3 в Гелзенкирхен. На страната на холандския тим е и статистиката му от мачовете с „хлапетата“, където няма записана загуба.

От друга страна Олимпик (Лион) вкара 13 гола в трите си домакински мача от началото на елиминационната фаза на Лига Европа. Още повече „хлапетата“ имат вече в историята си случай, в който отстраняват отбор в евротурнирите след загуба като гост с 1:4 в първия мач. Това се случва през сезон 2002/03 на Купата на УЕФА, когато френският тим губи при визитата си на Брюж със споменатия резултат, но като домакин печели с 3:0 след хеттрик на Сони Андерсон.
 

Резултат с изображение за manchester unitedМАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – СЕЛТАСвързано изображение
В първия мач: 1:0

Днес от 22:05 часа по БНТ HD
Манчестър, „Олд Трафорд“
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Юнайтед: Ромеро, Валенсия, Байи, Блинд, Дармиан, Фелайни, Ерера, Погба, Лингард, Рашфорд, Мхитарян
Наказани: няма
Контузени: Шоу, Ибрахимович, Рохо

Селта: Серхио, Майо, Кабрал, Ронкалиа, Джони, Радоя, Ернандес, Вас, Аспас, Систо, Гуидети
Наказани: няма
Контузени: Роси, Планас

Баланс: 1 мач, 1 победа за Юнайтед
Юнайтед срещу испански отбори: 48 мача, 13 победи, 19 равенства, 16 загуби
Селта срещу английски отбори: 10 мача, 5 победи, 5 равенства

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Юнайтед излезе краен победител в два от трите си полуфинални сблъсъка с испански отбори в евротурнирите и след това винаги печелеше трофея.
* „Червените дяволи“ не само спечелиха шестте си домакинства в Европа този сезон, но нямат поражение на своя стадион в последните си 17 мача (14 победи и 3 равенства) в континенталните турнири на „Олд Трафорд“.
* Манчестър Юнайтед не е отпадал в елиминационна фаза на евротурнирите, след като е спечелил първата среща като гост.
* Селта записа 3 победи, 2 равенства и една загуба в гостуванията си в Европа през този сезон, като два от успехите бяха с 2:0 – разлика, която ще бъде достатъчна на галисийците да елиминират Юнайтед.
* Тимът от Виго вече успя да отстрани отбор в Лига Европа този сезон, след като загуби с 0:1 като домакин в първия мач. Това стана на 1/16-финалите, когато записа успех с 2:0 като гост на Шахтьор (Донецк).
* Манчестър Юнайтед прави опит да спечели единствения трофей от евротурнирите, който липсва в клубната витрина. Това е първото участие на „червените дяволи“ на полуфинал на Купата на УЕФА или Лига Европа.
* Селта е за първи път в историята си на полуфинал в континенталните турнири.
* „Червените дяволи“ три пъти в историята си са стигали до дузпи в Европа, като в тях имат една победа и две загуби. Селта никога до момента не е решавал европейски сблъсъци с дузпи.


ОЛИМПИК (ЛИОН) – АЯКС
В първия мач: 1:4

Днес от 22:05 часа по bTV Action
Лион, „Стад дьо Люмиер“
Съдия: Шимон Марциняк (Полша)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Олимпик (Лион): Лопеш, Жале, Нкулу, Диахаби, Морел, Тусар, Гоналон, Корне, Толисо, Валбуена, Лаказет
Наказани: няма
Контузени: няма

Аякс: Онана, Вийргевер, Санчес, Де Лигт, Велтман, Клаасен, Шьоне, Зиех, Траоре, Долберг, Юнес
Наказани: няма
Контузени: Синкгравен

Баланс: 5 мача, 3 победи за Аякс, 2 равенства
Лион срещу холандски отбори: 13 мача, 6 победи, 4 равенства, 3 загуби
Аякс срещу френски отбори: 23 мача, 11 победи, 5 равенства, 7 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Олимпик (Лион) вече елиминира един холандски отбор в Европа през този сезон, след като на 1/16-финалите записа успехи с 4:1 като гост и със 7:1 у дома срещу АЗ Алкмаар.
* „Хлапетата“ спечелиха и трите си домакински мача в елиминационната фаза на Лига Европа през този сезон, като в тях вкараха 13 гола, а получиха четири.
* Лион два пъти в историята си е преодолявал загуба като гост в първия мач, за да продължи напред в евротурнирите. Първият случай е през 1997 година, когато в турнира Интертото отстъпи с 1:2 на Истанбулспор, а след това спечели у дома с 2:0. Вторият случай е директен паралел със сегашната ситуация и вече беше споменат по-горе в текста.
* Аякс няма победа в последните си пет гостувания в Европа – три равенства и две загуби.
* Тимът от Амстердам има три загуби при гостувания в Купата на УЕФА/Лига Европа с три гола разлика. Последният беше на 1/8-финалите на сезон 2011/11 от Спартак (Москва) с 0:3.
* Аякс има седем случая в историята си, когато отпада от евротурнирите след победа в първия мач като домакин. Два от тях са свързани с български отбори – ЦСКА през сезон 1973/74 и Левски през сезон 1975/76.
* Олимпик (Лион) постигна успех в само един от трите си случая на изпълнения на дузпи в Европа. Аякс от своя страна пет пъти е стигал до дузпи в международните турнири и е спечелил само един от тях.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА