Разградският Остап Бендер Меджнун Чолак е в основата на разразилия се грандиозен скандал в турския футбол, коментират медиите край Босфора. Както първи БЛИЦ писа, бившият футболист на Лудогорец до 1989 година, а по-късно на Саръйер и Фенербахче беше задържан рано сутринта на 22 юни в дома си за машинации в Истанбулската борса и беше обвинен за организиране на група, която успяла да ужили брокерите с около 100 000 000 турски лири. В тази група попадна и името на бившия вратар на Фенербахче и турския национален тим, а по-късно помощник на Гуус Хидинк в представителния тим Енгин Ипекоглу. Още същия ден бяха конфискувани три луксозни автомобила на фамилия Чолак и техен братовчед. Вече десети ден Меджнун Чолак и компания търкат нара в следствения арест, като от техните признания започнал да се разплита “чорапа” наречен “черно тото” в турския футбол.

За първи път в историята на местното първенство се намесват полиция, прокуратура и органите за национална сигурност, което показва колко дълбоко мафията е пуснала своите пипала във футбола.
Рано сутринта вчера в дома си в истанбулския квартал Кадъкьой беше задържан смятаният за недосегаем бос на Фенербахче Азиз Йълдъръм. Операцията, която продължава все още, беше проведена едновременно в 12 области. Сред задържаните е и президентът на Сиваспор, както и вицепрезидентите в този клуб и Фенерахче. В клопката попаднаха още имената на бившия национал Юмит Каран (на долната снимка) – Ескишехирспор и неговият треньор Бюлент Уйгун. В този списък беше и името на българският изселник Сердар Кулбилге, който пазеше преди време вратата на Бурсаспор, премина през Фенербахче, като за последното бе под рамката на Анкарагюджю, но от новия сезон премина в Генчлербирлиги. 2_10.jpg

Засега броят на задържаните е 26, като се очаква през втория и третия етап на разследването той да достигне до 150, информират турските медии. Засега съмненията за уговорени мачове падат върху срещите Ескишехирспор - Трабзонспор и Сиваспор - Фенербахче. Както е известно, шампионската титла на южната ни съседка се водеше между Трабзонспор и Фенербахче, като двата тима завършиха с еднакъв точков актив и головата разлика реши спора в полза на “фенерите”.

Според приетия на 14 април т.г. нов закон, ако бъде доказана вината на задържаните, ги грози затвор от 5 до 12 години, а за клубните президенти вината се утежнява с петдесет процента. Замесените в скандала отбори ще започнат първенството с актив от минус 10 точки, като по всяка вероятност титлата на Фенербахче ще бъде отнета, а твърде е вероятно отборът да бъде пратен във втора дивизия. Турските медии завършват, че каквото и да бъде решението на независимия турски съд, от тук нататък местният футбол трудно би преодолял днешното сътресение, още повече, че от случая живо се интересуват както УЕФА, така и ФИФА.
Мехмед ХОДЖОВ/БЛИЦ