Селекционерът на България Лотар Матеус претърпя второ поражение в рамките на няколко дни. В сряда българските национали загубиха от Сърбия (0:1) в контрола, а в събота Матеус и отборът на ФРГ отстъпиха с 1:2 на ГДР.
 
Двубоят бе в чест на 20-ата годишнина от обединението на Германия и се провежда с точно 20 години закъснение. Срещата трябвало да се играе през 1990 г., но е била отменена заради съобръжения за сигурност. Тогава е трябвало това да бъде последният мач в историята на ГДР.
 
__________.jpgНа стадиона в Лайпциг Матеус изведе с капитанската лента тима на Западна Германия,. Капитан на източния тим бе бившият съотборник на Димитър Бербатов в Байер (Леверкузен) Улф Кирстен. След отказването на източногерманеца точно Бербо зае мястото му на върха на атаката на “аспирините”. Именно Кирстен успя да вбеси българския селекционер в юбилейния мач.
 
ФРГ поведе с гол на Карл-Хайнц Ридле с глава в 38-ата минута. Бившият съотборник на Мариян Христов в Кайзерслаутерн Олаф Маршал изравни от дузпа в 58-ата. Наказателният удар бе заради нарушение срещу Улф Кирстен и бе доста спорен, което вбеси играчите на ФРГ. Лотар Матеус с доста сериозно изражение обяви Кирстен за симулант. Всичко обаче бе на шега.
 
Десет минути по-късно бившият съотборник на Бербатов в състава на “аспирините” донесе победата на ГДР. Начело на двата тима бяха треньорите от 1990 г. – Берти Фогтс и Едуард Гайер. Освен Матеус за западногерманския тим играха още Андеас Бреме, Гуидо Бухвалд, Карл-Хайнц Ридле, Щефан Ройтер, Юрген Клинсман, Андреас Кьопке.
 
Еди Гайер се оплака, че имал списък с 38 футболисти, но 24 от тях отказали да играят. Звездата на ГДР Матиас Замер не взе участие в мача, тъй като през 2000 г. прекрати кариерата си заради контузия в коляното. Травмата му пречи да играе във футболни срещи. Сред по-известните футболисти на източногерманския тим бяха Улф Кирстен, Олаф Маршал, Андреас Том, Дариус Вош и Томас Дол./БЛИЦ