Швеция отвя с 5:0 Естония като гост в мач от група "F" на квалификациите за Евро 2024. "Тре крунур" решиха срещата още преди почивката и възвърнаха надеждите си за класиране на шампионата на Стария континент.

Головете вкараха Виктор Гьокереш, Деян Кулушевски, Александър Исак, Робин Куайсон и Виктор Клаесон.

Титуляри за домакините започнаха футболистът на Ботев (Пловдив) Йонас Там и бившият играч на ЦСКА Карол Метс (сега в Санкт Паули), но и двамата не успяха да се справят с класата на шведите в атака.

С категоричната победа Швеция събра 6 точки и заема третата позиция. Лидери остават Белгия и Австрия, които са с по 10 точки. Малко по-рано днес „червените дяволи“ победиха като гост трудно Азербайджан с 1:0 - с гол на Яник Ферейра Караско.

Швеция започна силно в Талин и поведе в 18-ата минута. Гьокереш се разписа за 1:0. Гостите удвоиха преднината си в средата на първата част. Кулушевски получи подаване от Емил Форсберг и покачи на 2:0. 

В 39-ата минута Александър Исак направио 3:0 за Швеция. Четвърт час преди изтичането на редовното време дойде ред на резервата Куайсон. Именно той увеличи аванса на скандинавците с хубав удар. Кулушевски влезе в ролята на асистент. Крайният резултат оформи друга резерва Виктор Клаесон в добавеното време на срещата.

За Швеция предстои трудно домакинство на Австрия, докато Естония гостува на Белгия. Тези мачове са само след три дни - във вторник.