Бившата звезда на ЦСКА Жуниор Мораеш отбеляза един от головете за изразителната победа на Шахтьор (Донецк) с 4:1 над Базел. Бразилецът откри резултата на срещата в Гелзенкирхен, а украинският гранд прегази швейцарския си опонент. На полуфинала на 17 август Мораеш и компания ще спорят с един от фаворитите за спечелване на трофея - Интер, който отстрани Леверкузен в понеделник.

Шахтьор започна ударно срещу Базел, откривайки резултата още във втората минута. След изпълнен корнер от Марлос бившата звезда на ЦСКА Жуниор Мораеш успя с глава да насочи топката в мрежата зад Николич - 1:0. В ответната атаката и швейцарците застрашиха вратата на Шахтьор, но Артур Кабрал стреля покрай гредата в аут.

Играта продължи да бъде много динамична, като положенията пред вратата на Базел преобладаваха. Така се стигна до 22-ата минута, когато Тайсон получи топката в наказателното поле и покачи на 2:0. В 30-ата отново той имаше шанс, но този път Николич спаси. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В 38-ата минута Марлос отправи коварен удар, който сръбският страж на Базел изби в корнер. В 40-ата изстрел на Маркос Антонио срещна сглобката на вратата, а при добавката притичалия Жуниор Мораеш не успя да се възползва и да вкара за втори път. 

След почивката играта беше равностойна. В 63-ата минута ситуация в наказателното поле на Шахтьор беше прегледана с ВАР за съмнения за дузпа, но такава се оказа, че няма. Две минути по-късно Кабрал надигра Кривцов в наказателното поле, но ударът му беше много неточен.

Mалко по-късно Кабрал насочи топката към вратата с акробатично изпълнение, след което имаше претенции за игра с ръка на Додо, но те се оказаха неоснователни.

Натискът на Базел се засили, но защитата на Шахтьор не се пропукваше. При една от контраатаките на украинците в 75-ата минута съдията Майкъл Оливър отсъди дузпа за нарушение на Яник Маршанд. От бялата точка Алан Патрик вкара за 3:0. В заключителните минути двата тима си размениха по едно попадение. Първо Додо направи 4:0 в 88-ата минута, а в добавеното време влезлият като резерва Рики Ван Волсфинкел вкара почетно за Базел - 4:1.

Шахтьор (Донецк) - Базел 4:1
1:0 Жуниор Мораеш (2), 2:0 Тайсон (22), 3:0 Алан Патрик (75-дузпа), 4:0 Додо (88), 4:1 Рики Ван Волфсвинкел (90)

Шахтьор: Пятов, Додо, Кривцов, Матвиенко, Бондар, Антонио, Степаненко, Марлос, Патрик, Тайсон, Мораеш

Базел: Николич, Видмер, Ван дер Верф, Петрета, Алдерете, Джака, Фрай, Щокер, Кампо, Пулюлю, Кабрал

ВИДЕО!!

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2020/2021

1/2-финалите:
На 16 август oт 22:00 часа в Кьолн
Севиля - Манчестър Юнайтед

На 17 август от 22:00 часа в Дюселдорф:
Интер - Шахтьор (Донецк)

ФИНАЛ
21 август, 22:00 часа
в Кьолн