ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Българският национален отбор ще дебютира в новия формат FIFA Series с мач срещу Танзания днес. Това ще бъде първи мач в историята между двата отбора.

Танзанийците не са чак толкова непознат отбор за феновете на футбола у нас. Все пак през януари участваха на Купата на Африканските нации в Кот д`Ивоар, където влязоха в световния новинарски поток. Още след първия си мач на турнира, загубен с 0:3 от Мароко, алжирският селекционер Адел Амруш беше освободен от поста си.

Причината - неговото изказване след срещата, в което обвини Африканската футболна конфедерация (КАН) в толериране на Мароко. 55-годишният специалист беше глобен от КАН с 10 000 долара и лишен от правото да изпълнява функциите си за осем мача. След това последва и уволнението му, а селекционерският пост беше зает временно от Хемед Мороко, който ще води Танзания и срещу България.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Танзания в последните години става все по-познато място за българите, тъй като е една от предпочитаните дестинации за туризъм през зимните месеци. Това е унитарна еднопартийна президентска република, управлявана от Революционната партия. Президент в момента е 64-годишната Самиа Сулуху Хасан (на снимката по-долу заедно с папа Франциск). Държавата е разположена в източната част на Африка, на брега на Индийския океан. Територията на страната е от 947 303 кв. км., което я прави 13-ата по големина в Африка и 31-ва в световен мащаб. Според преброяване от 2022 г. населението наброява над 61,7 милиона жители, което прави Танзания най-населената африканска държава, която е изцяло разположена южно от екватора.

В миналото територията на днешна Танзания е била важна част от световната търговия с роби. Сега страната е държавно обединение на бившите колонии Танганика и Занзибар, които получават своята независимост от британската империята съответно през 1961 г. и 1963 г. На 26 април 1964 г. двете колонии се обединяват, а името на настоящата държава се състои от първите срички от названията на двете територии. През 1974 г. се предприема преместване на столицата от Дар ес Салам в Додома заради социални и икономически причини. Официалното преместване става факт през 1996 г.

Дар ес Салам все още е най-големият град в страната (население от 5,38 милиона жители), като там продължават да са разположени някои от важните държавни институции, включително и централата на футболната федерация.

Танзания разполага с огромно етническо разнообразие. В страната съжителстват над 100 различни етнически групи, на които не е чуждо нищо от типичните за африканските племена суеверия и дори канибализъм. Едно от тях е свързано с албиносите. Хората, родени с това генетично отклонение, често са убивани и изяждани. Счита се, че притежават сила, която ще се предаде на човека, който яде тяхното месо. От началото на новото хилядолетие над 70 албиноси са били убити в Танзания, за да бъдат изядени. Вероятно най-известният случай е от 2015 г., когато едногодишно бебе-албинос беше откраднато от майка му. Три дни по-късно трупът на момиченцето беше открит с отрязани крайници.

Суеверията и племенни ритуали се прехвърлят от ежедневието и във футбола. Има информации, че за късмет играчите носят различни амулети, треньори спят на гробища, а отборите наемат чуждестранни шамани. Сред феновете съществува поверие, че за кадем на отбора им е добре да се преспи на стадиона преди мач, а още по-добре е да не се влиза през официалния вход на трибуните.

Футболната федерация на Танзания е приета за член на ФИФА през 1964 г., а година по-късно става част от Африканската футболна конфедерация. Въпреки огромното си население, източноафриканската държава доста време  не може да се похвали с някакви успехи. Дълги години най-доброто представяне на националния отбор е участието на Купата на Африканските нации през 1980 г., където заема седмо място от осем отбора.

Впоследствие Таифа Старс (в превод "националните звезди"), както е прякорът на отбора, все не може да се класира отново на континенталния шампионат на Африка. Това се случва едва през 2019 и е повторено през тази година. И двете участия приключват в груповата фаза и съответно 24-то и 22-ро място в крайното класиране.

На какво се дължи този изненадващ прогрес? Основната роля е на появилите се сериозни частни инвеститори в местните клубове, както и помощ от държавата. Един от най-големите спонсори е букмейкърска платформа. Постепенно започват да се виждат подобрения в танзанийския футбол. Местните футболисти започват да бъдат търсени в чужбина. Капитанът Мбвана Самата (на снимката вдясно) през януари 2020 г. преминава от белгийския Генк в Астън Вила и става първият футболист от Танзания, играл във Висшата лига. В момента нападателят е съотборник с Кирил Десподов в гръцкия ПАОК. Самата обаче няма да играе срещу България, тъй като не беше повикан в групата за мачовете от селекционера Хемед Мороко.

21-годишният защитник Новатус Дисмас Мироши, който в момента е част от Шахтьор (Донецк) под наем от Зулте Варегем, пък стана най-младият танзаниец, играл в Шампионската лига, след като на 19 септември участва при загубата с 1:3 от Порто.

От 2017 г., първоначално временно, а след това и със спечелени избори, начело на футбола в Танзания е Уолъс Кариа (на снимката вляво), който от 2019 г. президент и на Футболната федерация на страните от Източна и Централна Африка. Кариа първоначално зае поста в родината си, след като предшественикът му Джамал Емил Малинзи и други двама функционери – бившият вицепрезидент Селестин и бившият финансист Мванга, бяха уличени от националните власти в измама и пране на пари. Бяха им повдигнати общо 23 обвинения. Специално разследване на световната футболна централа доказа, че те са отклонили средства в размер на 375 418 щатски долара. Тримата получиха доживотно отстраняване на футбола от Комисията по етика към ФИФА.

Факт е, че Уолъс Кариа удържа на думата си. Той обяви, че ще изчисти имиджа на федерацията и ще вдигне нивото на футбола в страната. По негова инициатива се появиха големите инвеститори, които вдигнаха нивото на спорта на клубно и национално ниво, а в последните пет години Таифа Старс участва на две издания на Купата на Африканските нации.

Така че, трябва да внимаваме днес и да предприемем мерки. Не срещу канибализма, а срещу националния отбор на Танзания по футбол, който наистина е в прогрес. Илиан Илиев вече предупреди и ще бъде хубаво избраниците му да го послушат.  
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

СЪСТАВЪТ НА ТАНЗАНИЯ ЗА FIFA SERIES В БАКУ
Вратари: Аиши Манула (Симба, 28 г.), Абутвалиб Мшери (Янга, 25 г.), Квеси Кавава (Сирианска, Шв, 22 г.)
Защитници: Бакари Мвамнието (Янга, 28 г.), Ибрахим Бака (Янга, 28 г.), Лусажо Мвайкенда (Азам, 23 г.), Хаджи Многа (Алдършот, Анг, 21 г.), Мохамед Хюсеини (Симба, 27 г.), Новатус Дисмас Мироши (Шахтьор Донецк, Укр, 21 г.), КенедиДжума (Симба, 29 г.), Миано Данило (Вийена, Исп, 20 г.)
Халфове: Фейсал Салум (Азам, 26 г.), Маудатир Яхия (Янга, 27 г., Морис Майкъл (РФК Нови Сад, Сър, 20 г.), Химид Мао (Талаеа Ел Гаиш, Ег, 31 г.), Яхия Зайди (Азам, 26 г.), Тарин Аларахия (Уийлдстоун, Анг, 26 г.)
Нападатели: Клемент Мзизе (Янга, 20 г.), Симон Мсува (Алнажмах, САр, 30 г.), Кибу Денис (Симба, 25 г.), Абдулхамис Сулейман (Азам, 23 г.), Бен Старки (Илкестън, Анг, 21 г.), Чарлс М`момбва (Макартър, Авл, 26 г.)