УЕФА наказа английския първенец Манчестър Сити да не участва в Шампионската лига през следващите два сезона. Освен това "гражданите" ще платят и глоба от 30 милиона евро. Европейската футболна централа наложи санкцията на английския шампион за подвеждаща информация и нарушаване правилата за финансов феърплей.

Решението подлежи на обжалване пред Спортния арбитражен съд. От Манчестър Сити казаха, че са "разочаровани, но не са изненадани" от съобщението и ще обжалват.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Клубният финансов контролен орган на УЕФА обяви, че английският гранд фалшиво завишавал приходите си от спонсорство и така е нарушил Финансовия феърплей. Това стана ясно след разследване, което бе предизвикано от германското списание „Шпигел“ през ноември 2018 година. Изданието твърдеше, че собственикът на клуба шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян и управляващата му фамилия от Абу Даби финансира с огромните 67,5 милиона паунда на година „гражданите” и академията на отбора, чрез фирмата Етихад, а останала част идва от собствената компания на шейха „Абу Даби Юнайтед Груп“.

УЕФА въведе правилата за финансов феърплей през 2011 година с цел футболните клубове в цяла Европа да не превишават заплатите на играчите и да ограничават размера на трансферните суми.

Спонсорствата, увеличавали приходите на клуба, са манипулативни и така „гражданите“ са излъгали УЕФА, която е отговорна за гаранцията при спазването на правилата за финансов феърплей.