Българският нападател на Парма Валери Божинов завърши състезателната си 2009 година с гол и спечелена купа от турнира "Дианамай" в Малта. "Дуковете" триумфираха в мини-турнира срещу местния шампион Хибърниънс и неговия подгласник Валета, който пък спечели титлата през 2008 година за 19-и път в своята история.

23-годишният българин откри резултата при успеха с 4:0 във финала срещу игралия в предварителните кръгове на Шампионската лига тим на Хибърниънс. Валери се разписа в 18-ата минута и събра овациите на над 3000 фенове на стадиона. Още от идването на тима му в Малта Божинов е преследван за автографи и интервюта от местните фенове и медии, които се гордеят, че кариерата на талантливия играч започва именно от тяхната държава. Останалите попадения бяха дело на защитниците Паоло Делафиоре и Масимо Пачи, който се разписа два пъти, а преди това асистира на Божинов.

Трите отбора играха всеки срещу всеки в сблъсъци по 45 минути, като първенецът на Малта в чийто редици играе бившият играч на Берое Румен Гълъбов победи с 3:1 Валета. 31-годишният халф, който вече над седем години се подвизава в островната държава игра само във финала с италианците. Парма пък се наложи със същия резултат над шампиона от преди две години след попадения на Никола Аморузо от дузпа, Стефано Мороне и Давиде Ландзафаме, докато О`Браян бе точен за малтийците. Божинов не игра в първата среща, но не пропусна да покаже, че в Парма възвръща форма и се разписа в решаващия за трофея сблъсък.

Така Парма с 6 точки вдигна купата, докато Хибърниънс остана с три, а Валета завърши без точка. За най-добър играч на турнира бе избран Давиде Ланзафаме.

Тимът на Франческо Гуидолин ще остане в Малта до 4 януари 2010 година, след което се прибира на Апенините и два дни по-късно посреща Ювентус на "Енио Тардини" в мач от 18-ия кръг на Серия "А". В момента разликата между двата отбора в класирането е само две точки в полза на "бианконерите" и при успех на Божинов и компания тимът ще измести от третото място в класирането гранда от Торино.

Божинов има четири попадения през този сезон, като вече наказа един от бившите си отбори - Фиорентина за победата с 3:2 на "Артемио Франки" пред 45 дни и сега точи зъби и на Юве./БЛИЦ