ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Бразилия победи Мексико с 2:0 в мач от група А на Купата на конфедерациите. Домакинът на турнира си осигури предсрочно класирането на полуфиналите, след като записа втори успех, а “ацтеките” отпаднаха след втора поредна загуба.

Домакините се хвърлиха яростни атаки още от самото начало. До 3-ата минута те вече можеха да водят в резултата, но защитата на гостите се справи с големи мъки. В 9-ата минута обаче брилянтна комбинация завари неподготвена отбраната пред Корона. Дани Алвес проби отдясно и центрира в наказателното поле. Там защитник в зелено изби топката пред главата на дебнещия Фред, но тя попадна в непокрития Неймар. Мегазвездата на бразилския футбол и ново попълнение на Барселона с фантастично воле с левия крак препарира безпомощния Корона - 1:0 за Бразилия! Това беше гол № 22 в 36 мача за 21-годишния талант с националната фланелка.

Мексиканците дълго време не успяха да излязат от шока и трудно излизаха дори от собствената си половина на терена. В 14-ата минута Алвес фалцира опасно една топка, прехвърли Хосе Корона, който със сетни сили изби в гредата. Секунди по-късно грешка на десния бек Марсело доведе до неприятности пред Жулио Сезар. Защитникът на Реал (Мадрид) си позволи да лъже в пеналта, топката му бе отнета и след меле достигна до Миер. Той стреля силно по диагонала на сантиметри от целта в аут. След това "ацтеките" се опитаха с чести нарушения и твърди влизания да спрат устрема на "селесао" и успяха. До почивката опасните положения пред Корона липсваха. След почивката превъзходството на домакините продължи, но Неймар и Фред им липсваше точност в завършващата фаза.

В 60-ата минута мексиканците пропуснаха най-чистото си положение. Гуардадо проби отляво и центрира остро към непокрития Ернандес. В последния момент обаче Давид Луис се хвърли и с шпагат изби в корнер. В последния четвърт час "зелените" се впуснаха в отчаяни опити да изравнят. Освен до няколко разбърквания пред Жулио Сезар обаче те не успяха да стигнат до нещо повече. Последният им мач в групата е безсмислен, тъй като дори и победа над Япония няма да им помогне да продължат в следващата фаза. В 85-ата минута фамозно изпълнение на Неймар едва не доведе до втори гол. Техничарят финтира трима мексиканци и центрира към непокрития Паулиньо. Исканият от Интер халф обаче стреля високо над вратата в аут. В 3-ата минута на добавеното време неудържимият Неймар, който бе над всички тази вечер, направи изключителен пробив и асистира на резервата Жо за крайното 2:0.

В общия баланс от 38 мача Бразилия има 22 победи, 7 равенства, а Мексико е печелил 8 пъти. Головата разлика вече е 70:36 в полза на "селесао". Това беше осмата среща между двата тима на бразилска територия. “Селесао” има четири победи в тези срещи, като последната бе отново с 2:0 на “Маракана” през юни 1980 г. Единственият мексикански успех е през 1968 г. с 2:1 на “Маракана”. Двата тима са играли четири пъти един срещу друг на Купата на Конфедерациите, като балансът е равен 2:2 победи. "Ацтеките" биха за последно с 4:3 на финала през 1999 г.

Бразилците са в серия от осем мача без загуба, като спечелиха последните си три срещи. “Златистите” вкараха 30 гола в деветте мача, след като Сколари застана начело на тима. Неймар вкара 5 гола в последните си 7 мача за петкратните световни шампиони, докато Паулиньо се разписа два пъти в последните си четири срещи. Успехът на Ямайка в световна квалификация на 5 юни е единствената победа на Мексико в последните 11 мача на тима. Голът от дузпа на Хавиер Ернандес при загубата с 1:2 от Италия е единственото попадение на Мексико в последните 402 минути.

 
Бразилия – Мексико 2:0
1:0 Неймар (9), 2:0 Жо (90+3)
 

 



Бразилия:
Жулио Сезар, Даниел Алвес, Тиаго Силва, Давид Луис, Марсело, Луис Густаво, Паулиньо, Оскар (62-Ернанес), Хълк (78-Лукас Моура), Неймар, Фред (83-Жо)

Мексико: Хосе Корона, Хирам Миер, Ектор Морено, Франсиско Родригес, Карлос Салсидо, Херардо Флорес (58-Хектор Ерера), Херардо Торадо (88-Раул Хименес), Джовани дос Сантос, Хорхе Торес (70-Пабло Барера), Андрес Гуардадо, Хавиер Ернандес

Съдия: Хауърд Уеб (Англия)
Жълти картони: Тиаго Силва, Алвес (Бразилия); Гуардадо, Ерера (Мексико)
Форталеза, “Кастелао” - 64 846