Победата на Бразилия с 2:0 над Аржентина не само донесе на „селесао“ успех над един от най-големите му съперници, но и титлата неофициален световен шампион.
 
Бразилия не беше ставала носител на това звание от 1998 г. Идеята за подобен приз се появява след Мондиал'66, когато на 15 април 1967 г. световният първенец Англия губи с 2:3 от Шотландия. Това кара шотландците сами да се нарекат неофициален световен шампион, тъй като са първият тим, победил актуалния планетарен първенец.
 
През 2003 г. журналистът Пол Браун определя правилата за излъчване на неофициалния световен шампион и ги публикува в британското списание „Four Four Two“. През 2011 г. той издава и книга по темата, а е създаден и сайт, който проследява предаването или защитата на титлата.
 
Носителят на приза неофициален световен шампион е проследена до зората на футбола и Англия е определена за първия неофициален световен шампион. „Трите лъва“ печелят титлата на 8 март 1873 г. след победата си над Шотландия с 4:2. Това е вторият в историята международен мач между национални отбори. Първата среща между Англия и Шотландия, играна на 30 ноември 1872 г., завършва 0:0.
 
Аржентина беше неофициален световен шампион, след като в началото на септември победи актуалния световен шампион Германия с 4:2 в контрола. Именно „маншафта“ отне на „гаучосите“ званието неофициален световен шампион след победата си с 1:0 на финала на Мондиал 2014.