Германската Бундеслига е на върха в Европа по два показателя – „оперативна печалба” на клубовете и средна посещаемост, сочи проучване на водещата счетоводна къща „Делойд”.

Според изследването германските клубове отстъпват на тези от английската Висша лига единствено по генерирани годишни приходи, но ги превъзхождат значително по печалби и посещаемост.

Приходите на английската Висша лига за сезон 2011/2012 са се покачили с 16% до рекордните 2,9 милиарда евро. На второ място е германската Бундеслига с покачване от 7 процента до 1,9 милиарда евро. От изследваните водещи пет европейски първенства следват испанската Примера дивисион с 1,8 милиарда, италианската Серия А с 1,6 милиарда евро и френската Лига 1 с 1,1 милиарда евро.

Бундеслигата е лидер по показателя "оперативна печалба" със 190 милиона евро, което се дължи на факта, че отборите дават едва 51% от приходите си за заплати. В Англия оперативната печалба е 121 милиона евро, но клубовете там дават 70% от приходите си за заплати и половината от тимовете са на червено. Испанките клубове дават 60% от приходите си за заплати, италианските са със 75% за възнаграждения, а във Франция – 74%.

Германските клубове привличат и най-сериозен зрителски интерес, след като отбелязват средна посещаемост от над 44 000 души на мач.