Челси и Арсенал може да играят допълнителен плейоф за директно влизане в групите на Шампионската лига, ако завършат с равни показатели в крайното класиране на английската Висша лига.

Ръководството на Висшата лига потвърди пред английските медии, че победите на Челси в преките двубои - 1:2 на "Емиратс" и 2:1 на "Стамфорд Бридж" няма да имат никаква стойност при определяне на третия в класирането.

В момента „сините” са трети във временното класиране с аванс от 2 точки пред „топчиите”. В последния кръг Челси домакинства на Евертън и при равенство ще даде шанс на „артилеристите” да го изравнят по точки. Това ще се случи само при победа на Арсенал при визитата на Нюкасъл.

Ако и головата разлика им е напълно равна, което е напълно възможно при определени резултати в последния кръг, двата лондонски тим ще играят допълнителен плейоф. Към момента головата разлика на Челси е 73-38, докато тази на Арсенал е 71-37.

Така например нулево равенство между Челси и Евертън и победа на Арсенал с 2:1 в Нюкасъл биха могли да доведат до плейоф между лондонските тимове за директно влизане в групите на Шампионската лига.

Завършилият на четвърто място във Висшата лига играе предварителни кръгове в най-престижния европейски клубен турнир. За него все още шансове има и друг лондонски тим Тотнъм, чийто надежди са свързани с победа у дома над спасилия се от изпадане Съндърланд и провал на вечния съперник Арсенал в Нюкасъл.