Челси се класира за финал за Купата на Англия, след като отстрани Тотнъм на полуфиналите с 5:1. В спор за трофея “сините” от Лондон ще играят срещу Ливърпул, който елиминира Евертън в събота след успех с 2:1. Финалът за Купата на Англия е на 5 май на “Уембли” в Лондон. Головете за Челси реализираха Дрогба, Мата, Рамиреш, Лампард и Малуда, за 1:2 за Тотнъм се разписа Гарет Бейл. “Сините” от Лондон нарушиха лоша традиция, след като бяха загубили 7 от последните 8 полуфинала. За Тотнъм това е 6-о поредно отпадане на полуфинал от 1991 година насам.

Най-скандалният момент в двубоя дойде в 49-ата минута, когато Хуан Мата реализира за 2:0. При телевизионните повторения обаче ясно се видя, че топката не преминава голлинията след разбъркване в наказателното поле на Тотнъм. Съдията Мартин Аткинсън и помощникът му не видяха ситуацията, а се довериха на Мата, който се зарадва и зачетоха попадението. Асистентът може би има оправдание, тъй като имаше куп от играчи в полето и не се виждаше добре. Главният арбитър Аткинсън обаче трябваше да вземе решение.

В 37-ата минута капитанът на Челси Джон Тери спаси сигурен гол, изчиствайки топката от голлинията след удар с глава на Рафаел ван дер Ваарт. Стражът на "сините" Петер Чех бе преодолян, но Тери с коляно спаси своя отбор. Само две минути по-късно и гредата спаси "сините", след като центриране на Ван дер Ваарт хитро бе пропуснато от Емануел Адебайор, но вместо да влети в мрежата на Чех, уцели страничния стълб зад гърба му.

Челси откри резултата в 43-ата минута. Дидие Дрогба спря на гърди изритана топка от Франк Лампард, обърна се, преодолявайки Галас и с мощен шут препарира Кудичини за 1:0. В началото на второто полувреме дойде и спорната ситуация с втория гол на Мата. Джон Тери извърши фаул в наказателното поле, който бе подминат, а след това реферът Мартин Аткинсън призна гол за Челси без топката да е преминала голлинията. Тотнъм все пак намери сили да върне едно попадение чрез Гарет Бейл в 56-ата минута.

В 77-ата минута бразилецът Рамиреш реши всичко с трето попадение за Челси, а в 81-ата Франк Лампард простреля Кудичини с бомбен шут от фаул. В добавеното време Флоран Малуда получи пас в наказателното поле и с диагонален удар оформи крайното 5:1.

ТОТНЪМ - ЧЕЛСИ 1:5
0:1 Дрогба (43), 0:2 Мата (49), 1:2 Бейл (56), 1:3 Рамиреш (77), 1:4 Лампард (81), 1:5 Малуда (90+4)

Тотнъм:
Карло Кудичини, Кайл Уокър, Уилиам Галас, Ледли Кинг, Беноа Асу-Екото, Аарън Ленън, Скот Паркър (90 – Сандро), Лука Модрич, Гарет Бейл, Рафаел ван дер Ваарт (75-Джърмейн Дефоу), Емануел Адебайор

Челси: Петер Чех, Жозе Босингва, Давид Луиш (59-Гари Кейхил), Джон Тери, Ашли Коул, Джон Оби-Микел, Франк Лампард, Рамиреш (83 - Малуда), Хуан Мата, Саломон Калу, Дидие Дрогба (85 - Фернандо Торес)

Стадион: "Уембли" - 85 731 зрители
Жълти картони: Галас, Паркър, Адебайор (Тотнъм); Дрогба, Оби Микел (Челси)
Съдия: Мартин Аткинсън