Челси е изправен пред опасността да бъде лишен от точки заради масовото сбиване с Манчестър Сити по време на мача между двата тима преди седмица, пише „Съндей Мирър“. Такова наказание не е налагано от създаването на Висшата лига през 1992 г. „Сините“ и „гражданите“ са разследвани от Футболната асоциация, тъй като са допуснали мелето, което започна след сблъсък между Серхио Агуеро и Давид Луис.

Последва напрежение на терена, при което участваха всички 22 полеви играчи, част от резервите и треньорите на двата отбора. Агуеро и съотборникът му в Манчестър Сити Фернандиньо получиха червени картони.

Това е петият случай за последните 19 месеца, в които футболисти на Челси са разследвани от Дисциплинарната комисия на ФА заради нарушаване на правило 20, относно поведението на играчите на терена. Предишните четири случаи лондончани бяха признати за виновни и отнесоха парични глоби.

Сега обаче тимът от „Стамфорд Бридж“ може да стане първият клуб в английския елит за последните 26 години, който може да бъде лишен от точки. Челси имаше последно предупреждение след столичното дерби с Тотнъм през миналия сезон. Тогава беше наложена и глоба от 375 000 паунда.

За последно точки в английския елит са отнети през октомври 1990 година, когато в мач от старата Първа дивизия играчи Манчестър Юнайтед и Арсенал участват в масово меле на „Олд Трафорд“. Тогава и двата тима са наказани с отнемане на точки. „Артилеристите“ печелят въпросната среща с 1:0, но са лишени от две точки, тъй като играчите на отбора са участвали в масово меле по време на двубой с Норич предишния сезон. Въпреки наказанието Арсенал спечели титлата в шампионат 1990/91.

Според информация на „Съндей Мирър“ управата на Челси е била информирана за вероятността за отнемане на точки. Затова „сините“ са поискали лично изслушване пред Футболната асоциация. За момента обаче липсва официално потвърждение от английската футболна централа, че такова предложение е постъпило в офисите на ФА.

Челси е в челото на класирането на Висшата лига с 34 точки, колкото има и Арсенал. „Сините“ обаче са с мач по-малко. Манчестър Сити е четвърти с 30 точки. Третият Ливърпул също е с 30 точки, но и с мач по-малко.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА