Цяла Европа говори за загубата на Реал (Мадрид) от ЦСКА (Москва) в Шампионската лига. Победителят в турнира за последните три години отстъпи в руската столица с 0:1, а единственото попадение беше дело на 20-годишния хърватин Никола Влашич. Всъщност, утре (4 октомври) ще навърши 21 и направи чудесен подарък за рождения си ден. Все пак това е един от най-бързите голове във вратата на Кралския клуб в Шампионската лига. Влашич се разписа в 65-ата секунда, а рекордът се държи от холандеца Рой Макай, който през 2007 г. с екипа на Байерн се разписва само 10,12 секунди след началото на мача.

Фамилията звучи познато на спортните фенове и има защо. Атакуващият халф на „армейците“ от Москва е най-малкият брат на известната лекоатлетка Бланка Влашич, която само до преди няколко години беше №1 в женския скок на височина. Хърватката дълго време се опитваше безуспешно да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

По-големият му брат Марин пък е баскетболист, който дори е играл на колежанско ниво в САЩ.

Спортните гени на Никола явно са семейно наследство. Бащата Йошко Влашич е бивш елитен лекоатлет на Югославия и шампион по десетобой на Средиземноморските игри през 1983 г. Най-добрият му резултат от 7659 точки, поставен през 1983 г. в Измир все още е национален рекорд на Хърватия в десетобоя. Майката Венера е учителка по физическо възпитание, играла е баскетбол и е бивша национална шампионка по ски-бягане. Най-голямото им дете и единствена дъщеря е Бланка Влашич (родена през 1983 г.). Следват синовете Марин (1986), Лука (1992) и Никола (1997).

Именно Йошко е човекът, който става първи треньор на сина си и вижда потенциала му. Още малък на Никола е предопределено да стане футболист, а спортните му резултати са впечатляващи. На три години скача два метра на дължина. „На 31 май 2002 година реших, че Никси ще стане футболист. Той беше на 4 години и половина, когато започнах да го тренирам. Още от първите му стъпки във футбола става ясно, че малчуганът има качества.

„Малкият Никола е истинско чудо. Останах поразен, когато го видях за първи път. Един път игра срещу отбора на сина ми и със своите съотборници спечели със 7:1. Всъщност Никола сам извоюва победата и вкара повечето голове“, признава през 2005 г. Славен Билич, който по това време е селекционер на младежкия национален отбор на Хърватия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На деветгодишна възраст Никси става част от футболната академия на Омладинец (Враниц) – четвъртодивизионен клуб от съседно на Сплит градче. Три години по-късно оттам е привлечен в школата на Хайдук. Йошко Влашич с гордост твърди, че за Омладинец синът му има над 30 000 гола.

На 14 години Никола играе без проблеми за формацията на Хайдук от 16-годишни. През сезон 2014/15 става част от първия отбор на тима от Сплит. Привикан е в мъжкия отбор заедно с Андрия Балич (в момента в Удинезе) от тима на 19-годишните, въпреки че и двамата са с две години по-малки от съотборниците си при младежите.

Дебютира за Хайдук под ръководството на Игор Тудор в мач от Лига Европа срещу Дъндолк и вкарва гол за успеха с 2:0. На 16 години и дедет месеца става най-младият играч в клубната история с гол евротурнирите. Бие с два месеца предишния рекорд на Марио Тичинович. Две години по-късно става втори капитан на Хайдук.

През 2014 година попада в класацията на в. „Гардиън“ за най-талантливите играчи в света. Сред номинираните е и българинът Божидар Краев. Три години по-късно Хайдук се изправя срещу Евертън в квалификациите за Лига Европа. Никола Влашич не вкарва гол, тимът му не се класира за групите, но младокът е спечелил сърцето на мениджъра на „карамелите“ Роналд Куман. Холандецът принуждава шефовете си да платят 11 милиона евро за младия халф.

Така Никси става най-скъпият играч в историята на Хайдук и девето ново попълнение на „карамелите“. Малко по-късно обаче идва уволнението на Куман и Влашич повече не играе за Евертън. През това лято начело на тима от „Гудисън Парк“ застава Марко Силва, който дава да се разбере, че няма да разчита на младия хърватин, особено след привличането на Ричарлисон.

Тогава на сцената излиза ЦСКА (Москва), който го взима под наем в конкуренция с отбори от Франция, Германия и Италия. Плюсът на руския тим е залагането на млади играчи. В Русия Влашич започва силно. Прави асистенция срещу Уфа (3:0), разписва се и прави голово подаване срещу Виктория (Пилзен) в Шампионската лига (2:2), а след това вкарва и срещу Спартак (Москва) в дербито (1:1).

В ЦСКА (Москва) Никола Влашич играе като типична „десетка“, което много наподобява на позицията му в Хайдук. Това до голяма степен е отговорът за успешното му представяне. За съжаление на руския клуб в договора му за наем няма клауза за откупуване и в края на сезона Никси ще трябва да се върне в Евертън.

Сега на „Гудисън Парк“ може и да са раздвоени заради силното представяне на Никола Влашич с екипа на друг отбор. Все пак младият халф вкара победен гол срещу Реал (Мадрид). С това попадение Никси може да счита, че поне временно е по-известен от именитата си сестра – двукратната световна шампионка Бланка Влашич.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ШАМПИОНСКА ЛИГА - СЕЗОН 2018/19